A török-magyar kapcsolatokat erősítik

török kiállítás3

hirdetés

Több mint 66 tablóból álló vándorkiállítás nyílt Pécsen, a Vasváry-házban a Törökország és Magyarország között létrejött Barátság Egyezmény 90. évfordulója alkalmából. Az eseményen részt vett Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint Sakir Fakili, a török köztársaság budapesti nagykövete.

A vendégeket Walterné Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum megbízott igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy 2000-ben kezdődött a török és magyar múzeumok közötti kapcsolat, amikor a Janus Pannonius Múzeum török, illetve orientalista kerámiákat mutatott be Isztambulban a Zsolnay-gyűjteményéből, majd két évvel később a Vasarely-kollekciót is megcsodálhatták a török városban.

A kulturális kapcsolatok 2010-ben erősödtek tovább, ugyanis Essen mellett Pécs és Isztambul is Európa Kulturális Fővárosa lehetett. Ennek kapcsán a Csontváry-gyűjtemény Törökországban, neves modern török képzőművészeti alkotások pedig a Papnövelde utcai Modern Magyar Képtárban voltak láthatóak.

Emellett nyáron a Török félhold árnyékában című kiállítás keretében ismerkedhettek meg a látogatók a Janus Pannonius Múzeum történeti anyagával:  török kori gyűjtemény, régészeti leletek, gazdag fegyvergyűjtemény, használati tárgyak által pillanthattak be a török kori Magyarország életébe.

török kiállítás2

Páva Zsolt köszöntőjében kitért arra, hogy ez a kiállítás egy egészen rendkívüli és nagyon sajátos időszakát mutatja meg annak a korszaknak, amikor Magyarország és Törökország a 16. század végétől a 19. század végéig egymáshoz kapcsolódott.

– Akár a honfoglalás kori időszakot nézzük, a török hódoltság korát vagy a modern időket, ebben a nagyon hosszú távú és éveket átölelő kapcsolatrendszerben egy nagyon sajátos periódusról beszélhetünk – fogalmazott a polgármester. – A hatalmas gazdagsággal és múlttal rendelkező török és magyar kultúra az elmúlt ezer év során kölcsönösen hatott egymásra.

Beszéde végén Páva arra kérte a nagykövetet és az általa képviselt Törökországot, hogy a közös kultúrkincseket, melyek nagy része még mindig feltáratlan, együttes erővel hozzák felszínre, hogy ez az örökség mindenki számára hozzáférhető legyen.

török kiállítás5

A vándorkiállítást Safir Fakili nagykövet nyitotta meg, aki úgy vélekedett: még erősebb lesz a török-magyar kapcsolat most, hogy látta Pécset és megismerte az itt élő embereket. Hozzátette, a Magyarországon lévő török emlékek közös történelmi örökség részét képezik, melyeket együtt kell ápolni.

 • Jenő

  A történelemben nincsenek örök barátok s örök ellenségek! A dolog alakulásban nagy szerepet játszott a magyar rövidlátás .Erősebb nemzetek kerestek s találtak kényszerű de elfogadható kapcsolatokat a portával . Mint például a velenceiek, és még a franciák is! Ezzel szemben a mi magyar vezetőink képtelenek voltak egyezségre . Sőt a tárgyalásra küldött követeket börtönbe vetették, kivégeztették.
  Ez több volt mint hiba. Mi megmaradtunk nyugat bástyájának
  S megkaptuk érte a jutalmat…

  Később Bocskai Bethlen és Bátori már rájött , hogy kell a törökökhöz viszonyulni. El is nevezték ezt a kort ” Erdély aranykorának “

 • Arnold

  Történelemből azt tanultuk, hogy a törökök kegyetlen megszállók voltak akik felégették és kifosztották az országot. Lehet, hogy ez is durva torzítás volt, mint a törikönyvek állításainak jelentős része?

 • 5 év alatt egy gyár se jön balekok???

  5 év alatt egy gyár se jön balekok???

 • realis

  A Pava inkabb a Zsolnay orokseget apolna.-filleres kulturkincset kiengedtek a kezukbol,mert nem ertenek a szekuk melegentartasan kivul semmihez.eloskodo banda