A végsőkig kitartottak és életüket adták a szabadságért

Nem csak a gyászról szól az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, hanem a hősiességről és a hazaszeretetről is, melyet ünnepelni kell – mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere október 6-án, az Aradi vértanúk útján tartott megemlékezésen.

hirdetés

Méltó módon emlékezett meg a város október 6-án a 168 éve kivégzett aradi vértanúkról. Az Aradi vértanúk útja megtelt az ünnepségre érkezőkkel. A PTE 1. számú Gyakorló Általános Iskola hetedikes növendékeinek ünnepi műsorát követően Páva Zsolt, Pécs polgármestere mondott beszédet.

Sokan jelentek meg a megemlékezésen

A városvezető hangsúlyozta, hogy noha az aradi vértanúkkal kapcsolatos megemlékezéseket legtöbbször a gyász kíséri, október 6-ára azonban ünnepnapként is kell tekintenünk, hiszen ezen a napon van mit ünnepelnünk: azt a hősiességet, bátorságot, hazaszeretetet, amit a kivégzett tábornokok, katonák tanúsítottak a szabadságharc végén, és amiért készek voltak meghalni is – fogalmazott Páva Zsolt.

Október 6-a nem csak gyásznap – mondta a polgármester

– Ezeket az embereket, ezeket a mártírokat a legfontosabb dolog, ami összekötötte, hogy katonaként a magyar szabadság ügyét szolgálták, egytől egyig esküt tettek a magyar államnak. Ehhez az eskühöz hűségesen, halálukig tartották magukat. Mikor megtudták, hogy halál vár rájuk, nem kértek kegyelmet, mikor pedig a vesztőhelyen álltak, a magyar hazát és a szabadságot éltették. Az ő megrázó, felemelő, fontos példájuk minden magyar embert a mai napig megérint, hiszen ők a végsőkig kitartottak és életüket adták a szabadságért – mondta a polgármester.

Lerótták tiszteletüket a mártírok előtt

A polgármester kiemelte, hogy a 13 aradi vértanú – köztük horvát, lengyel, osztrák, német szerb, örmény katonákkal – mártíromsága jól példázza, hogy a szabadságharc miként egységesítette a környező nemzeteket: a különböző nemzetiségű harcos hősök vállvetve, egy emberként küzdöttek a függetlenségért.

Sok-sok pécsi iskolás vett részt az emléknapon

A köszöntőt követő koszorúzáson a pécsi városvezetés számos tagja, képviselők, pártok, egyesületi vezetők, tisztviselők, a Magyar Honvédség és a Rendőrség képviselői, gimnazista és általános iskolás fiatalok is lerótták tiszteletüket a vértanúk előtt.