A világ történészei Pécsen találkoznak

Pécsen rangos történészi szimpózium vette kezdetét kedden, amelynek célja, hogy az angol nyelvű olvasóközönség számára rámutasson Közép-Európa fontosságára az európai történelem szempontjából, továbbá, hogy az itt élő szakértők bevonásával vitassa meg az angol és amerikai szerzők által írt műveket.

hirdetés

A „Elfelejtett történelem visszaállítása: Közép-Kelet-Európa az angol nyelvű akadémikus tankönyvekben” című neves nemzetközi történész-szimpóziumot 2006 óta rendezik meg a varsói angol oktatási nyelvű Lazarski University és az amerikai Georgetown University együttműködésében. A konferencia célja, hogy az angol nyelvű olvasók számára rámutasson a régió jelentőségére, az európai történelemben betöltött szerepére, valamint hogy az itt élő történész szakértők bevonásával megvitassák az angol és amerikai szerzők által írt műveket, azok pontosságát, és az általuk festett képet a közép-kelet-európai országokról.

A polgármester köszönti a világ minden pontjáról érkező történészeket
A polgármester köszönti a világ minden pontjáról érkező történészeket

Az idén – a rendezvény történetében először – Pécsen megrendezendő konferencia megnyitóülésén Páva Zsolt köszöntötte a városba érkezett külföldi kutatókat, történészeket. Elmondta, hogy a szimpózium nemcsak abból a szempontból egyedi, hogy nem létezik más hasonló kezdeményezés a világon, hanem a lebonyolítás módszerét tekintve is egyedülálló, ugyanis nemcsak a régiókból érkező lektorok vannak jelen, hanem maguk a vitára leadott könyvek szerzői, továbbá a művek kiadóinak képviselői is, akik így Pécsen tudják megvitatni a könyvek által felvetett problémákat, kérdéseket. Kiemelte, hogy a kutatóknak feltehetően hasznos lesz, hogy egy olyan hektikus, sokszínű történelmi háttérrel bíró városban értekezhetnek Közép-Kelet-Európa – köztük pedig Magyarország – történelemkönyvekben betöltött szerepéről, mint Pécs.

Zeller Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese a megnyitón elmondta: megtiszteltetés, hogy a rangos nemzetközi szimpóziumot Pécsen rendezik meg idén, majd felhívta a kutatók figyelmét arra, hogy a jövőre 650 éves pécsi egyetem is – akárcsak a város – rendkívül színes, változatos múlttal rendelkezik. Az egyetem történetében a nemzetköziség szerepe egyre nagyobbá vált, jelenleg – az országosan is csökkenő – hallgatószám kompenzálásaként az orvosi karon egyre nagyobb szerepet kapnak a külföldi diákok számára indított programok.

Történelemkönyvekről fognak vitázni
Történelemkönyvekről fognak vitázni

A lengyel származású Andrzej Kamiński, a Georgetown University történelemprofesszora beszédében kiemelte, hogy ugyan a konferencia fő helyszíne általában Lengyelország, de esetenként más országok városaiban is megtartják azt, mint most Pécsen, ezért hálás a városnak. A professzor épp ezért külön hangsúlyozta, hogy a szimpózium jövőjét nagymértékben meghatározza az, hogy az európai városok önkormányzataival és egyetemeivel hasonlóan jó, hasznos, hosszú távú kapcsolatot alakítsanak ki. Végezetül kitért arra, hogy a Közép-Kelet-Európa országainak történelmi múltját feltárni kívánó szakkönyvek és tankönyvek évtizedekkel ezelőtt sok esetben hiányosak voltak, nem kezelték jól a tényeket, és számos esetben ferdítettek is, ezáltal pedig rossz fényben mutatták be a régió országait. A közelmúltban ugyan javult a helyzet – folytatta –, de valójában nem sok minden változott. A pécsi szimpózium célja, hogy ezt a bonyolult témát kibontsák és a felmerülő problémákra választ leljenek.

 • bocsánat elnézést

  Nagyon sajnálom, hogy tetűnek és aljas féregnek gondol Béla bá. Édesanyám nem kurva, ápolónő egy kórházban. “A hozzád hasonló vén geciket ápolgatja Béla bá”. Ez nekem nagyon rosszul esik, ha így beszél rólam. Megmondom őszintén.
  Elhazudni a történelmet nem szép dolog. Ismerni viszont annál inkább, ugye Béla bá. Na jó, jó egészséget, szép napot, kevesebb stresszt!

 • Fóris Béla

  Konspirál a kurva anyád te kis tetű provokátor!! ÉS MEGÍRTAM MAGÁNAK NEM VAGYOK BÉLA BÁ! LÁTSZIK, HOGY NEM ÉRTI MEG A LEÍRT SZÖVEGET!!

 • bocsánat elnézést

  Még ennél is durvább Béla bá’? Ne tegye, árthat az egészségének! Szép napot, jó konspirációt!

 • Fóris Béla

  Az igazat írtam, ki te vadbarom, menj a picsába a hülye és trollkodó megjegyzéseddel. A kis gecik a nemzetvezető elvtárs, azaz Orbán Viktor, tolvaj és ő valóban mindig hazudik. Én semmiféle országrontó összeesküvéről nem írtam! Ha ön funkcionális analfabéta, arról nem tehetek. HA MÉG EGYSZER VAN BŐR A POFÁJÁN ÍRNI, AKKOR SOKKAL DURVÁBB LESZEK, HÜLYE EMBERREL NEM VITATKOZOK, AKI NEM ÉRTI MEG A LEÍRT SZÖVEGET!!

 • bocsánat elnézést

  A rendszerváltás után születtem Béla bá’, nem lehetek komenista 😀 Tahó lehet hogy vagyok, a kis geci pedig nem tudom ki. Van ilyen az országban pár millió, akire illik ez a kifejezés. Én is hiszek az igazságban és tisztességben, de nem hiszek az agyament, országrontó összeesküvés-elméletekben. Én magát nem tahóztam és geciztem le. Parttalan a vita, faszságot írt ki, erre reagáltam, maga biztosan rendes és tisztességes ember, sosem kételkedtem ebben.

 • Fóris Béla

  Borbély elvtárs talán alaposan tanulmányozta a magyar történelmet, nem valahol halottam maga tahó, hanem angol tolmács a végzetségem és a birtokomban van az említett Encyclopedia Britannica. Nagyon korrekt és a tényeknek megfelelő a korabeli Magyarországról szóló cikk. Milyen jogon Béla bácsizik, önnek én Fóris úr vagyok!! Nem a hülyeséget ontom, igenis hiszek az igazságban és a tisztességben, még akkor is ha közel egy millió volt bolsi közt kell élnem! FELEJTSEN EL MAGA AKI A KIS GECI HÍVE!!

 • bocsánat elnézést

  Béla bá, névvel vállalni a hülyeséget az megint egy szint. Ontja magából az ostobaságot, ahol valahol hallott és igazságnak véli. Ilyenek miatt nem haladt soha és nem is halad az ország. üdvözlettel,
  Borbély Zsolt

 • Fóris Béla

  Név nélkül csak gyáva és jellemtelen ember kommentel, egyébként sajnálom mert nincs erkölcsi érzéke.

 • bocsánat elnézést

  elég zavaros ez a konferencia, meg az ott lévők is.

 • bocsánat elnézést

  hagyjuk már ezt a hülyeséget. tisztességes és tárgyilagos.

 • Fóris Béla

  Utoljára az 1912-es Encyclopedia Britannica adott tisztességes és tárgyilagos képet Magyarországról, azota az az elv érvényesül, hogy a “győztesek írják a történelmet”.