A felszámoló miatt vannak bajban a nyugdíjasok

Ebben a társasházban szenvednek a lakók a PK Zrt miatt

Nem fizeti az elmaradt közös költségét a PK Zrt.-t irodaháza után a felszámoló Vectigalis Zrt., viszont komoly hitelt kell törleszteni a közös költségből, ami most az idős nyugdíjasokra hárul. 

hirdetés

Hatalmas gondban van egy pécsi társasház és annak számos nyugdíjas lakója, a Bajcsy-Zsilinszky utca 33. és a Zólyom utca 2. sarkán álló házban ugyanis a buszos cég irodái voltak, de a felszámoló cég, a Vectigalis Zrt. a felszámolás kezdetével abbahagyta a társasház közös költségének fizetését, amit korábban a PK Zrt. fizetett.

Ebben a társasházban szenvednek a lakók a PK Zrt miatt
Ebben a társasházban szenvednek a lakók a PK Zrt miatt

Illés Erika, a ház közös képviselője lapunknak elmondta, hogy körülbelül 3 éve felvettek egy nagy összegű hitelt, amit a ház külsejének felújítására költöttek. A hitel igénylését ekkor még a volt buszos cég is támogatta, amely épület felét birtokolta, aztán viszont más kezébe került a cég.

A felszámolás kezdetén tartottak is egy lakógyűlést, ahol a cég képviselői azt mondták a lakóknak, hogy fogják tudni fizetni a közös költséget és a hitelt is. Jelenleg azonban ott tartanak a ház lakói, hogy az összes elraktározott tartalékuk elfogyott.

Ha pedig nem tudják kifizetni a tartozásaikat – folytatta Illés –, a milliós nagyságrendű összeget egyben kellene kiperkálniuk, amire a sem a lakók, sem a közös képviselet nem képes. Ha pedig nem tudják törleszteni vagy kifizetni egyben a tartozást, ki tudja, mi lesz velük.

Az ügy kapcsán megkerestük a felszámolását vezető Vectigalis Zrt.-t, ahol Romics Ágnes felszámolóbiztos lapunknak elmondta, hogy a felszámolás alatt nem keletkezett annyi jövedelem, hogy valamennyi költséget ki tudják fizetni belőle. Az esedékes kifizetéseknek pedig jogszabályok mutatnak irányt, nem pedig a jó szándék, épp ezért a társasház közös költség tartozásának kifizetését is a sorrendiség határozza meg –, tehát az, hogy vannak-e a társasházi közös költségnél korábbi lejáratú követelések.