Már a bíróság előtt is titkolódzik

Bachar Najarinak nincs közel a Zsolnay családhoz

A Pécsi Törvényszék Cégbírósága megbírságolta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t, miután a cég jogtalanul kért törvényességi felügyeleti eljárást a Ledina Kerámia Kft. ellen.

hirdetés

A meglehetősen erős jogi szakszavakkal teletűzdelt bírósági végzésből az derül ki, hogy a szír Bachar Najari mágnás által birtokolt Zsolnay-gyár azért kért törvényességi felügyeleti eljárást még a nyár folyamán a Ledina bejegyzése ellen, mert szerintük Erdei Viktor ügyvezető kinevezése a Ledina élére összeférhetetlen volt.

Erdei ugyanis korábban a Zsolnayban dolgozott beosztottként, és kisrészvényesként még minimális tulajdonrésze is volt a patinás gyárban. Najariék éppen ebbe kötöttek bele, igen ám, de hiába, mivel mielőtt Erdei a Ledina élére került, már eladta a kisrészvényét.

Sőt, az sem lehetett kizáró ok a poszt betöltésének, hogy Erdei korábban beosztott volt a Zsolnaynál, hiszen csak akkor merülhetett volna fel összeférhetetlenség, ha a Zsolnay ügyvezetője lett volna.

A bíróság azonban ezek mellett egy sokkal súlyosabb megállapítást is tett a szír mágnás által vitt cég eljárására. A végzésből ugyanis az derül ki, hogy bár tudott arról a Zsolnay-gyár, hogy Erdei megvált a kisrészvényétől, ezt még utalásszintjén sem közölték a Cégbírósággal, vagyis eltitkolták a tényt a hatóság elől.

A törvény szerint pénzbírsággal sújthatják azt, aki olyan tényt hallgat el, amiről tudnia kellett, és a per eldöntése miatt jelentős.

A Zsolnay-gyár ugyanis azt akarta eltrükközni, hogy Erdei nem adta el a részvényeit, holott csak ők nem akarták tudomásul venni az eladást. A bíróság az ügyeskedésért 100 ezer forintos bírságot szabott ki, és a per illetékeit is meg kell fizetniük.

A Zsolnay nem először bukik el bírósági ügyet, hiszen a Pécsi Törvényszék jogerősen két sajtóhelyreigazítási perben sem a Zsolnayt hozta ki győztesnek, legutóbb pedig az is kiderült, hogy a Zsolnay-gyárból nem lehetett kizárni a pécsi önkormányzatot, holott ezt akarta a szír tulaj elérni.