Ábel és Vilmos megmenti a földet

Lelkes környezetvédő kisiskolások különös módját választották a zsebpénz megszerzésének Pécsen. Pénzért szállítják el a műanyag- és az üveghulladékot azokból az utcákból, ahol még nem indult be a házhoz menő szelektívgyűjtés.

hirdetés


A fiúk vállalkozása csak néhány utcát érint a pécsi Mecsekoldalban, azokon a helyeken, ahol nincs házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A pécsi városüzemeltető cég a számtalan szűk és meredek utcában nem tudja ezt bevezetni, mert ahhoz speciális, kisebb gyűjtőautókra lenne szükség – ezt a “piaci rést” használja ki két általános iskolás fiú.

Ábel és Vilmos néhány hete indította útjára közös „vállalkozásukat”, hogy szabadidejükben tegyenek valamit a környezetükért.

Mottójuk: “Mentsük meg a Földet!” Szórólapokon hívják fel a környékükön élők figyelmét a környezetvédelem fontosságára:

szelektiv1
Tenni akarnak!
„Engedjék meg nekünk, hogy elvigyük a műanyag palackjaikat és üvegieket! Szeretnénk tenni a környezetünkért azzal, hogy nem műanyaggal telnek meg a kukák, hogy a műanyagok megfelelő helyre kerüljenek, és segítsünk a szomszédjainknak a szelektív gyűjtésben”.

– Otthon már évek óta külön gyűjtjük a hulladékot, és gyűjtőszigetekre szállítjuk, mert hozzánk nem tud bejönni a szelektíves autó a szűk utca miatt. Nyáron jutott eszünkbe, hogy egy kis zsebpénzért cserébe szomszédjainknak is segítünk a környezettudatos életmódban – mondta lapunknak a két fiú, akiket egyre többen keresnek meg a hulladékgyűjtés miatt.

abel es vilmos2-FORIS
A környezetvédelem elkötelezett hívei

A két iskolás zsákot biztosít, elszállítja a műanyagot és az üveget.
– Az üvegeket ingyen vagy megegyezés szerint, a 60 literes műanyag zsákot 250, a 120 literes zsákot 400 forintért visszük el suli után!

A fiúk sikere annak is köszönhető, hogy a lakók a dombos terep miatt nem vállalják az egy kilométeres gyaloglást a legközelebbi szelektív gyűjtőszigetig.