Adni jó: közel 3,5 millió forintos adományt kapott a pécsi gyermekklinika

Nem csak ilyenkor, karácsony közeledtével, de mindig fontos, hogy aki megteheti, adakozzon a jó ügyekért. És mi lehetne nemesebb cél, mint beteg gyerekek lehető legjobb gyógykezeléséhez hozzájárulni? Két pécsi kedvezményezettje van annak az öt céget megmozgató összefogásnak, melynek keretében most támogatják a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebészetén működő Visszatérés Alapítványt és a szintén a nevezett a intézményhez tartozó, gyermekonkológiát segítő Eurakvilo Alapítványt.   

hirdetés
Uránia Mozi

A két alapítvány fejenként 1.350.000 forint plusz 1.000 euró (összesen közel 3,5 millió forint) támogatást kapott az öt cég – a Casper Kft., a Schäfer-Oesterle Kft., a Zsdrál Design & Art galéria, az Orci-Feed Kft., és a Bogos Trans Kft. – képviselőitől. Az adományról készült jelképes táblákat december 16-án délelőtt vette át dr. Vajda Péter, a Gyermek Manuális Tanszék vezetője és Szentesiné Szepesi Ágnes, az Onkohematológia Osztály főnővére.

Mint az eseményen kiderült, mindkét osztályon nagyon nagy hasznát veszik majd az adománynak. Az onkológián az infúziópumpák, a mindennapos használattól elnyűtt zsinórjait és akkumulátorait fogják kicserélni, valamint szintén elengedhetetlen fontosságú csontvelőaspirációs- és biopsziás tűket vásárolnak majd.

A sebészeten pedig egy olyan eszközt fognak beszerezni, amire nagyon nagy az igény, de eddig még nem állt az osztály rendelkezésére.

– Egyre erősebb behatású, súlyos balesetekkel találkozunk, melyeket nem mindig tudunk a hagyományos eljárásokkal gyógyítani. A támogatási összegen megrendelünk egy olyan modern, speciálisan gyermekeknek való, külső csontrögzítő eszközt, úgy nevezett fixateurt, amit a hosszú csöves csontok kiskori baleseteiben tudunk alkalmazni. Évente legalább 5-10 betegnél van rá szükség és az értéke több mint 1 millió forint – fejtette ki Vajda Péter.

„Ez egy példaértékű összefogás, mely jól mutatja egy-egy cég emberséges hozzáállását. Nekünk pedig hatalmas segítség minden ilyen adomány”

– fogalmazott Farkas Éva, az Eurakvilo szakmai koordinátora.

Balról jobbra: Vajda Péter, Szentesiné Szepesi Ágnes, Farkas Éva, Rácz Linda

– Tavaly cégünk még egyedül állt emellé a jó ügy mellé, azonban szeretnénk felhívni más vállalatok figyelmét is rá, hogy éljenek az adakozás lehetőségével. Dicséretesnek találjuk, ha fogékonyság van arra, hogy valami jót tegyünk. Partnereink pedig szerencsére lelkesen csatlakoztak hozzánk támogatóként, hiszen látták, hogy a gyermekonkológiának átutalt tavalyi adományunk is a lehető legjobb helyre került, és valóban arra is használták fel, amire a legnagyobb szükség volt az osztályon. Nagy boldogság számunkra, hogy idén már öt cég fogott össze, ráadásul egy a járvány miatt ennyire nehéz évben. Azt reméljük, hogy a következő év végén még többen leszünk – fogalmazott Rácz Linda, az adományozást kezdeményező Casper Kft. kereskedelmi vezetője.

A négy, idén csatlakozott támogató cég képviselői elmondták, mikor értesültek partnerük jótékony cselekedetéről, azonnal úgy döntöttek, ők is csatlakoznának a nemes célhoz: volt, aki személyes érintettség okán, mert gyermekét is kezelték korábban a pécsi klinikán, mást pedig megindított a beteg kicsik sorsa. Azt mindegyikük hangsúlyozta, hogy a gyerekek egészségügyi ellátása a lehető legfontosabb cél, melyet a jövőben is szívesen segítenek.

A Casper Kft. és az Orci-Feed Kft. nem csak karácsonykor állt már jó cél mellé együtt, tavasszal a pécsi állatkertet is segítették nehéz helyzetükben:

Sok adomány érkezik, ma többek között 4 tonna takarmányt kapott a pécsi zoo