Adócsökkentés: egy év kemény munkája

Hivatalosan, sajtótájékoztatón erősítette meg szerdán Csizi Péter és Hoppál Péter azt, amiről a PécsMa.hu hétfőn elsőként beszámolt: a városvezetés tervei szerint januártól jelentősen csökkennek a helyi adók. A képviselők szerint közel egy teljes év aprólékos munkája áll a mostani koncepció hátterében.

hirdetés

– A pécsiektől érkező felvetéseket, a gazdasági kamara, a pécsi vállalkozók véleményeit, a lakásszövetkezetek tapasztalatait és lehetőségeinket vette számba a városvezetés, amikor hozzákezdett a 2014-es helyi adókoncepció elkészítéséhez. Az aprólékos munka eredményes volt, így összesen 300 millió forintot tudunk jövőre az eddig a helyi adókat rendesen és rendszeresen fizető pécsiek zsebében hagyni – jelentette be Hoppál Péter pécsi parlamenti és országgyűlési képviselő szerdán.

Hoppál a részletekkel kapcsolatban elismerte: 2010-ben az új városvezetésnek a pécsiek segítségét kellett kérnie, hogy a szocialista irányítás alatt felhalmozott adósságok törlesztőrészleteit fizetni tudja annak érdekében, hogy a város elkerülje a csődöt. Ezért emelték a helyi adókat, vezettek be olyan vagyontárgyak után közterheket, amelyeket korábban nem adóztattak meg.

– Részben már idén januártól tudtunk engedményeket tenni, 2014-től pedig jelentős csökkentéseket vezetünk be. Kevesebbet kell fizetniük többek között a kis lakások tulajdonosainak, a pécsi vállalkozók jó részének, a külvárosokban élőknek, az ingatlannal rendelkező szociális otthonokban lakóknak – mondta el Csizi Péter alpolgármester.

Csizi: mindenkit megkérdeztünk, minden rétegnek kedvezünk

Hoppál Péter reagált a szocialista felvetésekre is. Tóth Bertalan városházi frakcióvezető szerint ugyanis még jobban kellene csökkenteni az adókat. A baloldal azt szeretné, hogy 2,5 millió forintos éves árbevételig töröljék el az iparűzési adót, 65 négyzetméterig minden pécsi lakás legyen adómentes, e felett pedig csak a fennmaradó terület után kelljen fizetni. Emellett azt javasolják, hogy a „nem multi vállalkozók” építményadója 500 forint legyen négyzetméterenként, illetve a „nem spekulatív célból tulajdonolt” telkek után ne kelljen adót fizetni.

– Ha mi négyet mondunk, a szocialisták ötöt, ha hatot, akkor hetet. Úgy gondolom, az MSZP-nek meglett volna a történelmi esélye arra, hogy változtasson, de nem tette meg, amikor hatalmon volt. Mi most 300 milliót tudunk a pécsiek zsebében hagyni, mert ennyit enged a költségvetés mozgástere. Ha annak idején, például éppen Tóth Bertalan és a többi városvezető nem vett volna fel több milliárd forintnyi jutalmakat, akkor talán tudnánk nagyobb kedvezményeket is adni – zárta rövidre Hoppál a számháborút.

A kertvárosi, kis lakást tulajdonlók örülhetnek

Tóth felvetéseinek megvalósítására egyébként 1 és 2 milliárd forint közötti összeg kellene. Ezt az adóiroda vezetője, Nagy Zoltán szerint pusztán azzal nem lehetne elérni, hogy felkutatják az eddig rejtőzködő adósokat, s mindenkit fizetésre bírnak. A szervezet egyébként egy év alatt 27.500 új vagyontárgyat vont be a körbe, mert a szocialista városvezetések idején nem kötelezték kellő szigorral a pécsieket a bevallások elkészítésére, így ők eddig „láthatatlanok” maradtak az iroda előtt.

A januártól élő szabályozás szerint például az 50 négyzetméteresnél kisebb lakások után az eddigi építményadó felét kell csak fizetni januártól: itt négyzetméterenként az eddigi 200 helyett 100 forint lesz az évi közteher. A többi lakás esetében maradnak az eddigi szabályok.

A hirdiek, szabolcsiak, rácvásrosiak, somogyiak, nagyárpádiak, vasasiak ezentúl 200 forintot fizetnek négyzetméterenként, ha ingatlanjuk kisebb, mint 100 négyzetméter. Ha nagyobb, akkor a 100 négyzetméter feletti rész után 450 forint az éves adó négyzetméterenként. Korábban 80 négyzetméternél volt a határ.
Elengedik az építményadó felét azoknak az időseknek is, akik az idősek otthonában életvitelszerűen laknak, s amennyiben a lakásuk nem lakott, nem használt.

Építményük után a korábbi adó 30 százalékát nem kell befizetniük jövőre azoknak sem, akiknek tulajdonában romos vagy lakhatatlan épület van.

Kedveznek azoknak is, akik műemléki épületben élnek. Ők három éven át korábbi adójuk felét spórolhatják meg, amennyiben legalább a homlokzatot, vagy a tetőszerkezetet felújítják.

A gazdasági környezet miatt az utóbbi időben többen úgy döntöttek: lakásukat, házukat feladva külterületre, hétvégi házaikba költöznek. Számukra jó hír, hogy ők januártól építményükre eddig kivetett adójuk felét fizetik csak.

Pécsen sok osztatlan közös tulajdonú építmény is van. Ezek tulajdonosai kérték, hogy rendezzék helyzetüket. Ők a jövőben – ha az építményben kevesebb, mint 20 lakás van – évi 300 forintot fizetnek négyzetméterenként, ha kevesebb, mint 30 lakás van bennük, 600 forint, ha több mint 30, 1200 forint az évi négyzetméterre kivetett adó.

Jobban járnak a termelőüzemet működtető vállalkozások is, hiszen építményadójuk az idei 800 forint/négyzetméter/évről 600 forintra csökken. Ettől azt reméli a város, hogy így a cégek több embert tudnak majd foglalkoztatni.

A vállalkozásoknál azok is kapnak kedvezményt, akik szakmunkástanulót gyakorlati képzőhelyként foglalkoztatnak. Nekik az alapterület 30 százalékáig mindössze 200 forintot kell fizetniük évente.