Adócsökkentés: mindenki akarja

Páva Zsolt, Pécs polgármestere még decemberben kérte fel a városi adóirodát arra, hogy vizsgálja meg, milyen lehetőségek vannak a helyi adók csökkentésére. Az MSZP-sek időközben aláírásgyűjtésbe fogtak.

hirdetés

Az MSZP-s Schmuck Roland által jegyzett városházi előterjesztésben az áll, hogy mintegy tízezer aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy Pécsett csökkenjen az építményadó. A szocialisták konkrétan a 65 négyzetméternél kisebb lakások esetében eltörölnék az adót, csak az ennél nagyobbakra vetnék ki.

80 négyzetméterig 200 forintot kellene fizetni négyzetméterenként, 80-220 négyzetméteres otthon után 16 ezer forintot plusz a 80 négyzetméter feletti rész után 450 forintot négyzetméterenként. 220 négyzetméter felett 79 ezer forintot minimum, valamint négyzetméterenként további 900 forintot.

A szocialisták ötletét azonban már hónapokkal korábban megelőzte Páva Zsolt. A városvezető még decemberben kérte fel az adóügyi osztályt arra, hogy dolgozzák ki, hogyan és mennyivel lehet csökkenti a helyi adókat, és mennyi idő alatt lehet bevezetni az új számítást.

Nagy Zoltán az adóiroda vezetője érdeklődésünkre közölte: három alapvető szempontot mérlegelnek jelenleg, hogy technikailag milyen módon kivitelezhetőek a változtatások, mekkora lenne a csökkentések miatt kieső bevétel, illetve, hogy ezt a pénzt hogyan lehetne pótolni.

Az iroda most számos modellt, verziót elemez, a végleges munkát június 30-ig kell letenniük az asztalra – a polgármesteri utasítás értelmében. Az elképzelések között van például – melyet már vizsgálnak -, hogy ha valakinek 50 négyzetméternél kisebb lakás van a nevén, akkor annak mindössze évente 100 forintot kellene fizetnie négyzetméterenként a közös kasszába. Vagyis maximum 5000 forinttal kell beszállnia a közösbe évente.

Akiknek azonban nagyobb és netán több lakása is van, annak ugyanez a díj minimum 200 forintjába kerülne. Azaz éves szinten 10 ezret kellene perkálnia. De figyelembe vennék például, hogy a város mely részén van az adott ingatlan, eszerint alakítanák ki az adók nagyságát is.

[frame]

A bevétel nem számít az MSZP-nek?

Úgy tudjuk egyébként, hogy az MSZP-sek által készített verzió kapcsán az merülhet fel elsődleges problémaként, hogy arra nem tértek ki, pontosan mivel kompenzálják a kieső önkormányzati bevételt, így a költségvetésben nincs fedezete az általuk jelzett adócsökkentésnek. Vagyis, ha valahonnan elvesznek (csökkentenek) pénzt, akkor az máshonnan (például buszközlekedés, parlagfűírtás, várostakarítás, stb.) hiányozni fog.

[/frame]

  • Panel nyugdíjas

    Nagyot mondani én is tudok! Az MSZMP ebben nagyon kiváló. Ellenzékből mindgyárt hatalmas ötleteik vannak és megváltanák a világot. Az a kár hogy ez akkor nem jutott eszükbe amikor vezették a várost és az országot. 8 évük volt bizonyitani!