Adócsökkentéssel nyitnak Páváék

Nemcsak azokat, akik rá szavaztak, hanem az összes pécsit szeretné szolgálni Pécs újraválasztott polgármestere. Páva Zsolt a választások másnapján elmondta azt is, melyek lesznek az új közgyűlés első döntései és kiket kér fel az alpolgármesteri posztokra.

hirdetés

A városvezető azt mondta, nincs késlekedésnek helye az önkormányzatban, hiszen van tennivaló bőven, ezért a lehető leghamarabb összehívja az új közgyűlés alakuló ülését. Ezen a testületnek a leköszönő Nagy Csaba (ő a megyei közgyűlésben folytatja) és Csizi Péter (ő kizárólag pécsi országgyűlési képviselőként dolgozik tovább) utódjaként Girán Jánost és Őri Lászlót javasolja alpolgármesternek. Róluk titkos szavazással dönt majd az új közgyűlés.

Páva egy új tettyei kávézóba hívta az  újságírókat egy kávéra
Páva egy új tettyei kávézóba hívta az újságírókat egy kávéra

Előbbi most lett képviselő, eddig a Polgármesteri Kabinetirodát vezette, így közelről és jól ismeri az önkormányzat működését, a folyamatban lévő ügyeket. Őri Lászlő a Pécsi Értéktár Bizottságot vezette, s kulturális területen kapott feladatokat; most kezdte meg második ciklusát. Róla azt mondta a polgármester, hogy fiatal, dinamikus, szakképzett, jó fellépésű fiatalember. A kabinetirodát Partos János viszi tovább, ő korában Girán helyettese volt. A bizottságokról Páva elmondta: azok létszámán nem változtatna, de a feladatok átkerülhetnek egyikből a másikba.

Az első rendes közgyűlésen ismertetni fogja, elfogadásra javasolja polgármesteri programját, amelytől azt várja, hogy az ötéves ciklus végére meg is fog valósulni.

Emellett az első döntések egyike lesz, hogy határoznak a jövő évi helyi adókról is. E területen olyan szempontokat vesznek figyelembe, amelyek eddig nem annyira voltak hangsúlyosak; így a kevésbé jómódú polgároknak szeretnének kedvezni adócsökkentéssel; a lépéssel 300 millió forintot hagynak a pécsiek zsebében.

Páva bejelentette azt is, hogy az új testület felállásával egy időben megalakítják a Civil Pénzek Vizsgálóbizottságát, mivel az elmúlt hetekben kiderült, nincs illetve nem volt minden rendben a civil támogatások ki- és elosztása körül. „Alaposan meg kell vizsgálnunk ezeket a támogatásokat, tisztázni kell a felmerült gyanús eseteket, ez ugyanis minden pécsi civilszervezet érdeke” – mondta Páva.

A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, egyben kijelentette: minden pécsit szolgálni fog ő és az új testület. Hozzátette: nem nyomasztja őket a felelősség, inkább erőt ad a programjuk megvalósításához.