Adófizetés: sokkal jobb a morál

Az adósok többnyire csak utolsó lehetőségként választják a NET programját

Nem kis feladata van a pécsi adóirodának, hiszen az egész évet nézve összesen közel tízmilliárd forintot kell beszednie a városnak helyi adókból a költségvetés alapján. Eddig jól állnak a számokkal, hiszen a tervezett közteher fele befolyt, van olyan adónem, amiből több is, mit tavaly.

hirdetés

Nem panaszkodhatnak a városkassza kulcsainak őrzői, hiszen eddig meglehetősen jól áll Pécs a helyi adóbevételeket nézve. Mindez leginkább annak köszönhető, hogy az adóiroda az eddig nem adózó építmények tulajdonosait is fizetésre kötelezte, valamint javult az adózási morál is a városban.

Pécsen évente a költségvetési bevétel több mint negyedét hozzák a helyi adókból érkező forintok. A számnak a költségvetési rendelet szerint év végére közelítenie kell a tízmilliárd forinthoz. Egyelőre úgy tűnik, tartani lehet az előzetes célkitűzéseket, mert az év közepére közel ötmilliárd forint beérkezett a kasszába.

Idegenforgalmi adó: a vendégkönyvet rendesen vezeti a többség

Nagy Zoltán, a pécsi adóiroda vezetője azt mondja: a helyi adóknál két fizetési határidő létezik: március és szeptember közepe. Így még várják a szeptemberi befizetéseket. Eddig mindenesetre a remélt adóbevétel 48 százaléka befolyt már. Építményadóból több is, mint tavaly, telekadóból kevesebb, míg idegenforgalmi adóból néhány százalékkal szintén több.

Az építményadónál például kétszázmilliós forintos a növekmény, így 1,5 milliárdnál jár ilyen szempontból a kassza. A telekadó tekintetében a tavalyi első féléves 266 millió helyett a jogszabályváltozások, könnyítések miatt csak 205 millió forint érkezett be.

Idén várhatóan – amennyiben nem érkezik a tavalyinál kevesebb vendég a szállodákba, panziókba az év hátralévő részében– az idegenforgalmi adó is mutathat némi növekményt. Eddig 29 millió forintot kapott Pécs e címen, egymillióval többet, mint tavaly.

Januártól kötelező vendégkönyvet is vezetniük a szállásadóknak, ami javíthat a morálon.

– A nagy pécsi szállodák elektronikus nyilvántartást vezetnek, az ő ellenőrzésükre az osztály még nem kerített sort. A nem elektronikus nyilvántartást vezető szállásadóknak viszont a 95 százaléka vezeti az önkormányzat által előírt vendégkönyvet. A módosítás tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta Nagy Zoltán. Megemlítette ugyanakkor, hogy az ellenőrzések kisebb hiányosságokat tártak fel a mentességek nyilvántartása kapcsán.

Pécsen eddig egyedül az iparűzési adó maradt el a tavalyitól. Ennek oka, hogy a gazdaság recessziója Pécs még jelenleg is érezteti hatását. Mindezt kompenzálta, hogy idén tovább folytatták, folytatják építményadóban a bevallással nem rendelkező vagyontárgyak tulajdonosainak feltárását, s nagyobb hangsúlyt helyeznek a kintlévőségek behajtására is.