Adókoncepció: most a kicsikre is figyelnek

Többe kerül vagy sem? Csak ez érdekli a cégeket!

Több korrekciót és pontosítást is végrehajtanak az adókoncepción. A városi közgyűlés csütörtökön tárgyalta azt az előterjesztést, ami alapján 2016-tól bővítik az adókedvezményben részesülők körét.

hirdetés

 

Az egyik legfontosabb előterjesztéssel, a jövő évre vonatkozó adókoncepció tárgyalásával vette kezdetét a közgyűlés munkája. Páva Zsolt polgármester elmondta, a stratégia módosításával az önkormányzat igyekszik jobban megfelelni a város foglalkoztatás-politikai elképzeléseihez. Ennek értelmében bővül az adókedvezményben részesülők köre.

– Az építményadót illetően új adómértéket vezetünk be a magánszemélyek által birtokolt 25 négyzetméter alatti, üzleti célt szolgáló építményekre. A főleg az egyszemélyes kisvállalkozók számára kedvező lépésnek köszönhetően az általános, 850 Ft/m² helyett 500 forintot kell majd fizetniük. Ez mintegy 240 vállalkozót érint – mondta.

Szintén kedvezményt kapnak a legalább 3 szakmunkástanulót foglalkoztató képzőhelyek, amelyek hasznos alapterületük 30 százalékáig négyzetméterenként 200 forintot kell majd adózniuk, valamint jobb helyzetbe kerülnek azok az cégek, amelyek legalább 25 megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak, ők az eddigi 850 helyett 500 forintot fizethetnek négyzetméterenként.

Ezentúl nem kell adózniuk a hadigondozott személyeknek, s azon építménytulajdonosok is jól járnak, akik felújították műemlék jellegű épületüket, s akik számára az adóügyi osztály három évre adómentességet állapított meg. Ők a három év letelte után nem 850, hanem 400 forinttal róhatják le kötelességüket.

Fontos lépés a háziorvosok és a védőnők iparűzési adójával kapcsolatos döntés, amelynek révén az érintettek 80 százalékos adókedvezményben részesülnek, ha adóalapjuk nem haladja meg a 20 millió forintot.

Kővári János, az ÖPE képviselője elmondta, támogatják az adókoncepciót, mert mértéktartó, ugyanakkor jó irányú a csökkentés, hiszen olyan társadalmi csoportok esetében adnak kedvezményeket, ahol ez indokolt.  Kővári szerint évekkel ezelőtt az adózók 30 százaléka nem volt adóalany – főleg a tehetősebbek -, miközben a közszolgáltatásokat igénybe vették, viszont az adóiroda feltárási munkájának köszönhetően egyre többen adóznak már. Javaslata szerint viszont egy pénzügyi alapot kellene létrehozni vagy kedvezményes adóval segíteni a panelkorszerűsítést.

Gulyás Emil, az MSZP képviselője radikális adócsökkentést akar, mert hatalmas nagy bajok vannak, de hasonlóképpen vélekedett Kunszt Márta, a DK politikusa is.

Az ellenzéki észrevételekre – miszerint Pécsen nagy adóteher éri a lakosságot – Csizmadia Péter, a gazdasági bizottság elnöke azt mondta, hogy az adatok szerint az átlagos négyzetméterre eső építményadó mértéke a megyei jogú városok között Szekszárd után a legkisebb.

Gyimesi Gábor, a Jobbik színeiben szólt arról, hogy egyetért a változtatásokkal, minden változás jobbá teszi az adórendszert, s segít azoknak, akiknek a leginkább szükségük van rá.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége elemzése által készített összeállítás:

adómérték