Adómentes lehet a pécsi Ipari Park

Részben adómentes övezetté tennék a pécsi ipari parkot a betelepülők számára. A város így szeretné vonzóbbá tenni a területet.

hirdetés

Pécsett a gazdaságfejlesztés elengedhetetlen, ugyanakkor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének tavalyi konjunktúrafelmérése szerint az egy lakosra jutó helyi iparűzési adóbevételek vonatkozásában Pécs az utolsó helyen állt a nagyvárosok rangsorában. Az önkormányzat a fentiek miatt most arról dönthet csütörtökön, hogy csökkenti az adóterheket az ipari parkba települő vállalkozások esetében.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere közölte: a város alpolgármestereként, országgyűlési képviselőként egyetlen feladatának tartja a munkahelyteremtést, amelynek egyik feltétele az, hogy az ipari parkba termelőüzemek költözzenek. Ennek érdekében tervezik az adócsökkentést – mondta.

Déli Ipari Park_déli irányból

Az elképzelés szerint az ipari parkban 2013. december 31. napját követően vásárolt, illetve létesített telkek, építmények után nem kellene 5 évig telek-, illetve építményadót fizetni. Ezt követően lépne életbe az általánosnak nevezett – a korábbinál kedvezőbb – 400 forint/m2-es adómérték az építmények esetében, illetve az 5 ezer négyzetméternél nagyobb telkeknél a 10 forint/m2-es adómérték.

Csizi Péter szerint a tervezett lépéssel jól járnak a vállalkozók és Pécs is, hiszen nőne a város iparűzési adóbevétele, miközben az adott vállalkozásoknak is könnyítést jelentene a csökkentés.

A kedvezményekkel ugyan a becslések szerint 35-40 millió forint építményadótól esne el Pécs, de a reményeik szerint az iparűzési adóbevétel ezzel arányosan nőni fog.

[box title=”Júliusban kész”]Az osztrák-magyar tulajdonú Ipark Kft. az M60-as autópálya lehajtója mellett alakított ki összesen 250 hektárnyi területen ipari parkot. Ennek egy része, 56 hektárnyi terület már az Auchan birtokában van, ezt már korábban közművesítették. A többi rész azonban szántó volt, így ezeken a területeken hatalmas földmunka mellett kellett a teljes infrastruktúrát kialakítani. Az elképzelések szerint júliusban már a kész parkot nyitják meg.[/box]

 • Befektetek

  … Akárcsak sokan mások.. De nem Pécsen.. Sajnos. Pedig itt nőttem fel, itt el a családom. A vállalkozásom megis máshol van.
  Nemcsak az adók miatt, de a másik városban a vagyongazdálkodás élén olyan ember van aki először azt kérdezte mennyi munkahelyet teremtek, nem pedig hogy a hozzátartozóit fel tudnám – e venni? 🙁

 • emberek!

  A régi ipari park kong az ürességtől!!! Azt nem kellene megtölteni? Ha sikerült, akkor jöhetne a következő! Nem, egy újabbat is közművesítettkk, amely ott áll parlagon évek óta. Őrzik a meg nem épült bevásárlóközpont lehajtóját is. Az Elcoteq bezárása óta az a többezres dolgozói állomány aki az új gyárakban dolgozhatna javarészt elhagyta a várost/régiót végleg (kb. 10-ből 7), nem tudom, hogy egy új beruházó milyen kapacitásra tervezhetne… Ezt jóval korábban meg kellett volna lépni, hogy az emberek érthető elvándorlását lelassítsák, a városnak esélye lett volna megállítani azt a folyamatot amely Detroitéhoz hasonló állapotokat fog előidézni.

 • Vihar

  Hát ezt megint jól kifundálta, az “okos” városvezetés ! Még jóformán nincsen semmi a fent említett területen, de azonnal osztogatjuk az adókedvezményeket, pedig ottlennének hatalmas bevételi források. Minekünk szerencsétlen városlakóknak naná hogy fizetnünk kell mondvacsinált ingatlan vagy lakásadót ! Tudomásom szerint megszabadult a város az adóságától, most szerintem talán a lakosságot kellene megszabadítani attól, hogy azért csak hadfizessenek valamiért !!!!

 • Tanácsadó

  Szerintem ha munkahely teremtő beruházást adómentessé teszik akkor a munkát kapó emberek sokkal több áfát fizetnek mert vásárolnak. Ha az áfa nem a legmagasabb lenne európába és a bérek az egyik legalacsonyabbak akkor a pénzforgás gyorsulna az több adóbevétel. Lehet okoskodni de Pécsett a munkahelyek hiánya, és ezáltal a pénztelenség határozza meg a keresletet. Meg lehet nézni a Citrom utcába majd minden bolt ócska turkáló lett, még a kirakatba is koszos szakadt ruhák vannak. Itt tartunk ma. Helyesen látja Csizi ur hogy munkahelyek kellenek ide.

 • Miért?

  Miért nem tudnak élettel teli belvárost csinálni? Mik ennek az akadályai? Miért nem hoznak a holdingba egy olyan embert, aki tud érdemben tenni a városért?

 • Anton

  elmélkedő!
  Szerintem nincs igazad és rossz irányból közelítesz. Van licit, jómagam vettem részt ilyenen. Csakhogy egy bizonyos limit felett már nem érte meg licitálnom. Viszont láttam, hogy aki “megnyerte” a licitet, annak az üzletről fogalma sincs. Vágyai vannak, ötletei vannak, üzleti terve nincs, marketing terve nincs, sorolhatnám. Kérdeztem, mondta, hogy ő ilyeneket nem készít, mert minek az! Na ez a baj. Ez a “vállalkozó” már bezárta a boltot… 5 hónapig bírta.

 • elmélkedő

  Széchenyi gimnáziumtól a Mekiig ha jól számoltam a napokban akkor közel 25 üres, kiadó üzlet van. Biztosan nem mind önkormányzati. A korábban ezen a hírcsatornán is szerepelt, nincs itt semmi licit, tarifa van és kész. Idézem:
  “Az elmúlt néhány évben számos üzlet húzta le végleg a rolót a Király utcában is, akik a magas bérleti díjakra panaszkodtak. Barna Béla ezzel kapcsolatban elmondta, a megoldást nem az árak csökkentésében látja, ugyanis attól nem lesz több vevője egy működő üzletnek. Úgy véli, a profilon kell változtatni, vagy más működési struktúrát kitalálni”
  cikk itt :
  http://www.kikk.hu/en/news/9-kikk/palyazatok/2148-belvaros-ujratoltve-20.html
  Én erre utaltam.
  Nem irtam, hogy nulla legyen a bérleti díj. Legyen kedvezőbb. Csak ennyi.
  Megismételném : ha lehet csökkenteni az ipari parkban telepedők költségeit, vagyis kevesebbet kap az önkormányzat, akkor beérhetné kevesebbel is az üzletek bérlése kapcsán.
  Egy jó gazda szerintem ha nem tudja kiadni 100-ért kiadja 80-ért mert az biztos 80 és pont 80-al több a semminél. Egy jó gazda……..

 • Elmelkedonek

  Ahogy hallani lehet a holdingos ingatlanok eseteben sem esélytelen a berletidijcsokkentes. Amíg egy céget egy bajbajutott, kapzsi ember vezett addig lehet “alkudni”:-)

 • Re re re re

  Csak szólok, hogy NEM a Holding alakítja ki a bérleti díjak mértékét, hanem a bérlők, mivel ŐK LICITÁLNAK egy-egy üzlethelységre. Azaz ŐK döntik el, mennyit akarnak érte adni.

 • re re

  Ha kevesebb bérleti dijat kellene fizetniük, akkor talán benépesülne boltokkal a Király és Ferencesek utcája. Minden nézelődő pontenciális vevő. Nem ingyen kell adni, hanem méltányos árért. Valami a Holding fejekben nagyon nem stimmel.

 • Re: elmélkedés

  Légyszi válaszolj már arra, hogy nekem vásárlónak miért jó az, ha a boltos 0 forintos bérleti díjat (nem)fizet? Vagy magyarázd el kérlek, hogy ha a boltosnak egyáltalán nem kell fizetnie a helyért, akkor miért, mitől lesz nagyobb forgalma?

 • elmélkedés

  Pár napja a kihalt Király utcai üzletek kapcsán került szóba, hogy esélytelen a kiadó önkori tulajdonú üzletek bérleti díjának csökkentése, és ezáltal a vállalkozók számára vonzóbbá tétele. Erre ezen cikk arról elmélkedik, hogy legyen részben adómentes és igy hátha akad valaki aki betelepülne. Nincs itt valami ellentmondás ?? Az önkormányzat lemondana némi adóról, miért nem tudnak lemondani némi bérleti díjról ?? Mindkettő azt a célt szolgálná, hogy legyen üzlet, legyen cég aki felvesz x. számú alkalmazottat, aki után adót fizet stb……
  Vagy esetleg teljesen más érdekek mozgatják a szálakat. Ha a korábbi Király utcai magyarázatot vezetnénk át, akkor szó sem lehet adókedvezményről, olyan települjön be akinek olyan a profilja, hogy ki tudja gazdálkodni a sarcot.