Adóslista: lesz Pécsett is?

Más városok pozitív tapasztalatai nyomán most Pécsen is erősen gondolkodnak, legyen-e nyilvános adóslista, vagyis tegyék-e közszemlére azok neveit, akik tartoznak az adókkal. A törvény szerint jövőre 50 ezer forintos hátralék felett magánszemélyek, 100 ezer forint felett pedig cégek is felkerülhetnek a szégyenfalra.

hirdetés


– A más városokból származó pozitív tapasztalatok miatt Pécsett is fontolóra vettük a lista közzétételét, jelenleg az e körben releváns szakmai szempontokat és feltételeket vizsgálja a helyi adóhatóság – mondja Lovász István, Pécs jegyzője arra a kérdésünkre, várható-e, s ha igen, mikor, hogy elinduljon a szégyenfal.

Mindenki tudni fogja, ha nem fizetünk.

A jegyző hivatott ugyanis dönteni arról, alkalmazza-e a lehetőséget. Mivel a város költségvetésének jelentős részét a helyi adóbevételek, így a gépjárműadó, az iparűzési adó, az építményekre, telkekre kivetett adó teszi ki, a városok elemi érdeke, hogy mindent megtegyenek a tervezett bevételek eléréséért.

Lovász azt mondja, külön szakmai vizsgálatot igényel, hogy milyen felületen jelenítené meg a listát az önkormányzat, mert a jogszabály úgy fogalmaz, hogy „a helyben szokásos módon lehet közzétenni az adatokat”. Ezzel kapcsolatban pedig az ombudsman korábban felvetette, hogy a „helyben szokásos módnak” vajon megfelel-e az internet. A világhálón ugyanis nemcsak a városlakók, de bárki megtudhatja az adósok nevét, címét.

Pécs is egyébként az adózási fegyelem növekedését várná a rendszer beindításától. Több más városban ugyanis működik a szégyenfal: jellemzően internetes felületeken jelentek meg a nevek, a szégyenfalról pedig igyekszik mindenki a lehető legrövidebb időn belül lekerülni.

Bár Pécsett az önkormányzatnak legfeljebb százmilliókkal tartoznak a be nem fizetett helyi adók miatt évről évre, a közszolgáltatók esetében már nagyobb a baj. Nekik folyamatos, sok százmilliós kintlévőségük van. A Pétáv-nak egymilliárddal lógnak, de a Biokom és a Tettye is százmilliókat vár hiába. Az ő esetükben azonban az adatvédelmi jogszabályok egyelőre nem engedik, hogy nyilvánosságra hozzák a tartozók listáját. [frame]

Általában nincs automatizmus

A legtöbb önkormányzatnál nincs automatizmus, azaz nem kerülhet fel az adós „véletlenül” a listára. Általában először kiértesítik őket a tartozásról, majd ha problémát jelent a fizetés, személyre szabott, részletekben való törlesztési lehetőséget ajánlanak fel. Ha azonban ezt sem vállalja az illető, és nem hajlandó az együttműködésre, akkor beszigorít a hivatal. Vélhetően ők kerülhetnek fel az adóslistára is, ha Pécsett is úgy döntenek, hogy ezt meglépik.[/frame]