Jön az Adventi Vásár Pécsen

Idén sem kell a fővárosba vagy a környező országok tradicionális adventi vásáraiba ellátogatniuk azoknak a pécsieknek, akik szeretnének feltöltődni ünnepi hangulattal. A három éve feltámasztott Pécsi Advent idén is folytatódik, s minden eddiginél jobbnak ígérkezik a felhozatal.

hirdetés

– Pécsen az adventi ünnepsor első vasárnapja előtt két nappal, már november 29-én, pénteken megkezdődik az ünnepvárás, azaz a III. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár a Széchenyi téren. Igyekeztünk a tavalyinál is színesebb, sokszereplős programsort letenni az asztalra. Az is bizonyos, hogy egyik Pécsi Adventen sem volt még annyi kézműves, étel- és italárus a Széchenyi téren, mint amennyi idén lesz – mondta lapunknak a rendezvény gazdájának számító Pécsi Fesztiválszervező Nkft. ügyvezetője.

fodor (1)

Fodor József beszámolt róla, a főtéri rendezvényre minden egyes nap érdemes lesz kimenni, de a hétvégéken lesznek a hagyományos adventi programok.

[box title=”Szabolcsból jön a fa” style=”soft” box_color=”#e23231″ title_color=”#f6bbbb”]Idén november 26-án, kedden állítják fel a „mindenki karácsonyfáját” a Széchenyi téren. A város ünnepi dísze Pécsszabolcsból érkezik; ismét egy lakó ajánlotta fel az önkormányzat számára.[/box]

– A november 29-i pénteken Páva Zsolt polgármester és Udvardy György megyés püspök ünnepi köszöntőjétől, majd sörcsapolásától fogva minden nap kétszer, délután ötkor és este nyolckor fényjátékot rendezünk; a Nádor Szálló homlokzata kap ünnepi fényfestést, sőt: még pécsi óvodás, iskolás gyerekek rajzait is kivetítik – mondja Fodor.

A hétvégi programok között szerepel népi játszóház gyerekeknek, Betlehem-festés, és kétszer – december 1-jén és 14-én 15 és 17 óra között – a bikali élménybirtok lovagjai, javasasszonyai, maskarásai is bemutatót tartanak. Emellett minden hétvégén „Élménykommandó” néven pécsi cégek is gyűjtéseket szerveznek rászoruló gyerekeknek. Utóbbiak a karácsony előtti vasárnap kapják meg ajándékaikat.

Jövő héten már készülődnek...
Jövő héten már készülődnek…

Természetesen a Mikulás is ellátogat december 6-án Pécsre, méghozzá „több példányban is”. – A pécsi egyetem táncosai öltik magukra Mikulás jelmezét, s interaktív játékot rendeznek a gyerekekkel. A tér több pontján szobornak álcázzák magukat; akkor mozdulnak meg, ha egy-egy gyerek verset, éneket mond el nekik; ekkor persze ajándékot is osztanak – meséli Fodor.

A fesztiválszervező ügyvezetője elmondta: idén nemcsak a Széchenyi tér központi részén, de egészen az épületek faláig húzódva lesznek pavilonok; belül felállítanak egy rendezvény- és egy mikulássátrat is, a külsőbb részeken pedig a kézművesek kapnak helyet. Az adventi vásár egészen az Irgalmasok útjáig húzódik majd.

[box title=”A Pécsi Advent tervezett programsora” box_color=”#ea3333″ title_color=”#8f0f0f”]November 29-től december 24-ig minden nap: 17:00-kor és 20:00-kor fényjáték a Széchenyi téren, a Nádor Szállón – közben a pályázatra beérkező rajzok vetítése.

November 29. péntek:
Hivatalos megnyitó a Széchenyi téren (Polgármesteri köszöntő, Püspök Úr köszöntője), utána sörcsapolás.

November 30. szombat:
„Mi álmaink” – egész napos jótékonysági adománygyűjtés cégek és az Élménykommandó csapatának közreműködésével. (Hátrányos helyzetű családok gyermekeinek karácsonyi álmainak teljesítése.)

December 1, vasárnap:
Ökocsali – népi játszóház egész nap; közös Betlehem-festés (a városi Betlehem gyerekek általi közös kifestése); a bikali élménybirtok bemutatója – lovagok szó- és kardpárbaja, hölgyek csábítása, gyerekek szórakoztatása.

December 6. péntek:
A Mikulás egész nap várja a gyermekeket a Széchenyi téren. A Testvérvárosok Terei Általános Iskola nagykórusának műsora, interaktív Mikulás-szobrok a Széchenyi tér különböző pontjain, majd közös tánc.

December 7. szombat:
„Mi álmaink” – jótékonysági adománygyűjtés cégek és az Élménykommandó csapatának közreműködésével; a Leőwey Klára Gimnázium Kórusának műsora.

December 8. vasárnap:
„Meseszép…” PTE Táncosainak előadása.

December 14. szombat:
Angyalkuckó jótékonysági sütivásár a Bölcső Alapítvány javára, egész nap; délelőtt Dúdolda – gyermekjátszóház; a Radnóti Miklós Kamarakórusának műsora; zenés népi foglalkozás gyerekeknek Dénes Anettel.

„Az örökbefogadás szociális, pszichológiai, jogi és érzelmi vonatkozásai” – beszélgetés Budavári Zitával, a Bölcső Alapítvány elnökével, Borsyné dr. Kovács Zsuzsannával, a Szociális és Gyámhivatal vezetőjével és dr. Pohárnok Melindával, a PTE Pszichológia Intézetének Adjunktusával.

December 15. vasárnap:

A belvárosi Általános Iskola adventi műsora; a bikali élménybirtok bemutatója; Sztárai Mihály Általános Iskola – Karácsonyi Dalcsokor.

December 22. szombat:
„Mi álmaink” – jótékonysági adománygyűjtés városi cégek és az Élménykommandó csapatának közreműködésével egész nap; Tamás Éva Játéktára koncert „Énekeljünk együtt” össznépi éneklés a „mindenki karácsonyfájánál”.[/box]

 • question

  Most melyik a Pécsi Advent? http://www.pecsiadvent.hu/

 • locsati

  token!Idióta,balek.

 • eszter

  Nagy kár, hogy a Csakcserép Kerámia portékások idén sem jöhettek el valamiért el… nélkülük igényes kézműves termékekből így biztosan alacsonyabb lesz a színvonal.

 • !!!

  A cikk címe eleve negatívumot hordoz, hiszen össze sem vethető a bécsi ádvent a pécsivel. Nem is baj, nem is kell: legyen tisztességes, jó hangulatú, korrekt, giccsmentes -érezzük a miénknek, ne valami silány utánzatnak.

 • Vivus

  Az árusok tényleg nem forró és vizezett bort? vagy cukrozott gyümölcslét árultak tavaly és az ára sem volt korrekt.A többi téri rendzevényeken is iszonyat magasak az árak- szóval már nem mindenki teheti meg, pedig az lenne az igazi, ha családostul ki tudna menni az ember és fene hidegben,,,áááhhh ez már nem az igazi Pécs az biztos.

 • Jenifer

  Igen, örülni kell minden szépnek, jónak…..köszönet is a szervezésért, de az örömbe üröm is vegyül…nem kevés….
  Rossz szájízzel távozik és rossz hírét kelti (meg is értem), aki vizezett bort kap (magam is megtapasztaltam több rendezvényen) és a vendéglátósok kicsit visszafoghatnák magukat az áraikkal….amik évről évre jól elszállnak….megcélozva a bécsi adventet….
  Nagyon egyetértek “val” hozzászólásával, aki pont ezt kifogásolta, jogosan!
  Ahol átvernek, becsapnak…hülyének néznek….nem igazán tudom jólérezni magam! 🙁

 • m.m.

  Az a baj a mai emberekkel, hogy sajnos semmit nem tudnak értékelni, mindenben rögtön a negatívumot látják! Igen is örülni kell annak, hogy egyáltalán van aki leszervezi, részt vesz benne (árusok , fellépők…)Sok embernek önzetlenül örömet okozva!Senki ne várja el , hogy Bécsi színvonalú legyen! Inkább próbálják meg jól érezni magukat magukat !

 • token

  Locsatiszovegertesbol buktal ugye??? Istenem amikor a butasag szorgalommal parosul.leulhetsz megbuktal.

 • locsati

  token!Helyesírásból 5-ös voltál,ugye?

 • val

  Jó lenne, ha idén nem vizeznék a forralt bort, mint tavaly, jó néhány helyen (vagy nem felmelegített almalevet adnak el borként)… Sajnos messze vannak még a bécsi advent színvonalától az ilyen dolgok miatt…

 • token

  Tegnap meg ekezitek a varos egyik erteket ma meg pecs a vilag kozepe.fuu a szel mi?