Aggódik az ÖPE

Több mint kétezer aláírást gyűjtött össze az Összefogás Pécsért Egyesület és a Civilek a Mecsekért Mozgalom azért, hogy, a Csontváry-képek Pécsett maradjanak.

hirdetés

Az Összefogás Pécsért Egyesület és a Civilek a Mecsekért Mozgalom nemrég a Csontváry Múzeum előtt mutatta be azt az aláírásgyűjtéssel is megtámogatott, Csontváry-képek Pécsett tartása érdekében indított petíciójukat, melyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter számára készítettek. Mint ismeretes, Lázár János tavaly év végén egy félmondatban említette meg, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry Múzeumra. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül csak Pécsen lenne ilyen művészeti intézmény, hanem akár az ország egy másik pontján is.

Kifüggesztették az aláírásokat
Kifüggesztették az aláírásokat

Az ÖPE és a CMM az aláírásgyűjtés, valamint a petíció hatásáról és jelenlegi eredményeiről számolt be június 9-én, a Csontváry Múzeum előtt. Vicze Csilla, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője és a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kevesebb, mint három hét leforgása alatt eddig 2077 aláírást gyűjtöttek össze, mely jól jelzi, hogy a pécsiek – akárcsak a Tubesre tervezett lokátor esetében – képesek nagy erőkkel összefogni, ha olyan veszélybe került értékekről van szó, mint a Csontváry-életmű. Az aláírásokat Lázár Jánosnak el fogják küldeni – mondta.

Több ezren írták alá
Több ezren írták alá

Kiemelte, hogy a művész életművének darabjai összetartoznak, megbonthatatlan egészet alkotva, melyből nem lehet kiragadni és elszállítani egyetlen képet sem. Ehhez kapcsolódik az ügyben tett lépéseik legutóbbi eredménye is – mondta –, miszerint a pécsi püspökség hajlandó a Csontváry-múzeumnak helyet adó épület egészét a Csontváry-tárlat számára átadni, nem csak az emeltet, hanem a földszintet is.

Transzparensekkel készültek
Transzparensekkel készültek

Végezetül hangsúlyozta, hogy a Csontváry-képek jövőjével kapcsolatos aggodalmaiknak tények adnak alapot. Többek között az, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2014-ben újabb 10 évre meghosszabbította a nem pécsi tulajdonú Csontváry-képek pécsi letétbe helyezését, mely szerződés egyik pontja szerint Magyar Nemzeti Galéria bármikor – még a határozott időtartam lejárta előtt is – visszakérheti a festményeket. Ez pedig azt jelenti – folytatta –, hogy jogilag az út elő van készítve a képek újabb Budapestre szállításához. Céljuk pedig az aláírásgyűjtéssel az volt, hogy bemutassák: a pécsiek nem értenek egyet Lázár János döntésével, sem azzal, hogy a világhírű művészeti értékeket csak Budapesten lehessen bemutatni.

Kérdésünkre Vicze Csilla elmondta, hogy az aláírásgyűjtést a tervpályázat eredményétől függően lehet, hogy folytatni fogják.

Mivel a tervpályázat május 31-én lezárult, ezért lapunk megkereste a Miniszterelnökséget a pályázat eredményével, a pályázók számával, a tárlat új helyszínével kapcsolatban, azonban a Miniszterelnökségi Sajtóirodától csupán azt a választ kaptuk, hogy jelenleg a pályázatok feldolgozása zajlik, az eredményhirdetésére pedig június 30-án kerül sor.