Aggódnak a Csontváry-képekért

Vicze Csilla egy transzparenssel

Aláírásgyűjtést indít az Összefogás Pécsért Egyesület és a Civilek a Mecsekért Mozgalom azért, hogy, a Csontváry-képek Pécsett maradjanak. A gyűjtést egy Lázár Jánosnak írt petícióval kezdték meg, melyet a Csontváry Múzeum előtt ismertettek csütörtökön.

hirdetés

Az Összefogás Pécsért Egyesület és a Civilek a Mecsekért Mozgalom csütörtökön a Csontváry Múzeum előtt mutatta be azt az aláírásgyűjtéssel is megtámogatott, Csontváry-képek Pécsett tartása érdekében indított petíciójukat, melyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter számára készítettek.

Vicze Csilla egy transzparenssel
Vicze Csilla egy transzparenssel

Mint ismeretes, Lázár János tavaly év végén egy félmondatban említette meg, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry Múzeumra. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak Pécsen lenne ilyen művészeti intézmény, hanem az ország egy másik pontján is.

"Csontváry nélkül magányosak vagyunk..."
“Csontváry nélkül magányosak vagyunk…”

Vicze Csilla, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője és a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy, a Csontváry-képek jövőjével kapcsolatos aggodalmaiknak tények adnak alapot. Többek között az, hogy a Magyar Nemzeti Galéria 2014-ben újabb 10 évre meghosszabbította a nem pécsi tulajdonú Csontváry-képek pécsi letétbe helyezését, mely szerződés egyik pontja szerint Magyar Nemzeti Galéria bármikor – még a határozott időtartam lejárta előtt is – visszakérheti a festményeket. Ez pedig azt jelenti – folytatta –, hogy jogilag az út elő van készítve a képek újabb Budapestre szállításához.

öpe csontváry
“…mint A magányos cédrus.”

Aggodalmuknak az is okot ad – mondta –, hogy Lázár János egy olyan fővárosi projekt bejelentése (a Liget II-ről van szó) után hozta szóba az új Csontváry múzeum elhelyezési ötletpályázatát, melynek helyszíneit a következő Csontváry-tárlat helyszíneként javasolná. További problémát jelent, hogy a nagyobb Csontváry-művek a szállítások során tönkremehetnek – hangsúlyozta.

Aknai: a Csontváry-életmű megbonthatatlan egységet alkot
Aknai: a Csontváry-életmű megbonthatatlan egységet alkot

A képek lehetséges, újbóli elszállítása ellen tiltakozva ezért aláírásgyűjtésbe fogtak, melynek célja, hogy bemutassák: a pécsiek nem értenek egyet Lázár János döntésével, sem azzal, hogy a vidéki értékeket Budapest „vízfejként” magához szippantja.

Aknai Tamás pécsi művészettörténész professzor, és a Csontváry-életmű egykori gondozója az általa írt petíciót ismertetve elmondta, hogy a Csontváry Múzeum egyre szakszerűtlenebb működésének köszönhetően a festő művei politikai játékszerek lettek. A petíció leghangsúlyosabb gondolataként kiemelte, hogy a művész életművének darabjai összetartoznak, megbonthatatlan egészet alkotva, melyből egyes nagyobb képeket ki- és elragadva pontosan az a metafizikai egység és az abból áradó mondanivaló bomlik meg, ami a pécsi múzeumban látható tárlatot naggyá tette.

Az ötletpályázattal kapcsolatban Páva Zsolt, Pécs polgármestere korábban azt nyilatkozta, hogy a Csontváry Múzeum kiemelt fontosságú ügy a város számára, hiszen a pécsi tárlat több mint negyven éve látogatható. „Mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így legyen” – fogalmazott a városvezető.

  • nevermind

    Hol lehet csatlakozni?