Agyat is boncolhatnak a pécsi konferencián

Olyan konferenciát tartanak szeptemberben Pécsett, amire még Magyarországon sem volt példa. Ennek egyik része lesz az, hogy a regisztrált résztvevők agyat boncolhatnak vagy akár a Nobel-díjassal (Brain Prize Winner-rel) is egy asztalhoz ülhetnek.

hirdetés

Óriási az érdeklődés arra a konferenciára, amit két évente rendeznek meg szerte a kontinensen, most Pécsre esett a választás. A FENS Regional Meeting, azaz az Európai Idegtudományi Társaságok Regionális Találkozója a magas színvonalú kutatói és tudományos munka miatt került Pécsre.

A konferencia része a Pécsi Tudományegyetem 650 éves jubileumi ünnepségsorozatának.

– Május közepéig már hétszáznál többen jelezték részvételi szándékukat 40 országból, Európán kívül például Japánból, Chiléből, Ausztráliából is – mondta dr. Reglődi Dóra, a Magyar Idegtudományi Társaság elnöke és a konferencia tudományos bizottságának elnöke.

A találkozót szeptember 20-23-ig szervezik, de már szeptember 19-én lesznek Pre- kongresszusi előadások

A hivatalos program nyitásaként, Thomas Südhof, Nobel-díjas professzor tart plenáris előadást, de a konferencián részt vesz Wolfram Schultz is, aki idén nyerte el a legfontosabbnak számító szakmai díjat, a Brain Prizet. Sőt, az esemény „hazahozza” a jelenleg külföldön élő és oktató, de karrierjüket a PTE-n kezdő professzorokat is. Köztük van Losonczy Attila is, aki jelenleg New Yorkban él és tanít.

– A rendezvény része a Touch the Brain Activity, ami tulajdonképpen agyboncolást takar. Ez azért érdekes, mert sok kutató elméleti munkát végez, emberi agyat pedig még nem is fogott a kezében. Most ezt is megtehetik – folytatja a részleteket a professzor.

A világhírű agykutatók mellett lesznek nyitott programok is mindenki számára, így várják az általános és középiskolásokat. Az egyetemista hallgatók pedig  Nobel- és Brain Prize-díjasoknak tehetnek fel kérdéseket, amit itt helyben majd meg is válaszolnak nekik a világ legelismertebb professzorai.