Kiemelkedően jól szerepelt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén is a felsőoktatásba való jelentkezést illetően: a tavalyi évhez képest hat százalékkal tudta növelni azoknak a fiataloknak a számát, akik megjelölték a pécsi egyetemet továbbtanulásuk célpontjának. Az országban az ötödik helyezést érte el a PTE, a központi felvételi eljárásban egyébként 52 intézmény vesz részt.

Összesen 13.346-an szeretnének tanulni a PTE ősszel induló képzésein. Országosan pedig több mint négyezer fővel többen – összesen mintegy 112 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba a tavalyi évhez képest. A pécsi egyetemen a tavalyi évhez képest hat százalékkal többen lesznek. 

Három kar mutat jelentős bővülést, három enyhe csökkenést

2018-hoz képest markáns különbség a Közgazdaságtudományi Karon mutatkozott (itt 19 százalékkal több jelentkező, azaz 1768 fő), a Művészeti Karon (15 százalékkal több jelentkező, azaz 455 fő) illetve a Műszaki és Informatikai Karon (11 százalékkal több jelentkező, azaz 200 fő).

Ez megfelel az országos tendenciának is. A legnépszerűbb képzések a hazai adatok alapján: a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus, és az ápolás és betegellátás.

A tíz közül mindössze három egyetemi kar van, amit kevesebben jelöltek meg, mint a tavalyi évben: a Gyógyszerésztudományi Kar (-2 százalék), a FEEK és az Illyés Gyula összeolvadásából létrejött szekszárdi Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK -5 százalék) és a Természettudományi Kar (-6 százalék).

Két kar toronymagasan vezet

Ha a százalékok helyett a számokat nézzük, a legnépszerűbb a tavalyi évekhez hasonlóan az ETK volt 2911 fővel, mögötte szorosan a BTK 2831 fővel. Toronymagasan vezetnek, a harmadik-negyedik a MIK 1996 fővel és az ÁOK 1990-nel. Ezer fölött van még a KTK és a TTK, 1768, illetve 1553 jelentkezővel.

Mindehhez persze hozzá kell tenni azt is, hogy például a bölcsészkar nem csupán a hallgatók terén, a képzések számát illetően is vezet, így természetesen több fiatal jelentkezik ide.

A bölcsészkarra évről évre többen jelentkeznek

A tendenciákról elmondható, hogy ráadásul a BTK évről évre több jelentkezőt vonz, ezzel szemben csökken az érdeklődés a GYTK, a TTK és a KPVK iránt.

A jelentkezési sorrenden július 10-ig lehet módosítani, a végleges ponthatárok pedig várhatóan július 24-én derülnek majd ki, akkor aznap a hagyományossá vált Pont Ott Partyval várja az egyetem a remény szerint ide felvételt nyerő leendő hallgatókat.

A pótfelvételivel kapcsolatos infók a ponthúzás után várhatóak.