Akár fürdőkádból is tanulhatnak a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem olyan szoftvereket fejleszthet a jövőben, aminek köszönhetően a diákoknak talán már a suli környékére sem kell menniük. A gombhoz varrják a kabátot, hiszen a hallgatók amúgy sem szeretnek nagyon bemenni az órákra.

hirdetés

A teljes mértékben európai uniós forrásból finanszírozott projekt keretein belül 18 hónapos fejlesztés indult el: a PTE egymilliárd forintot kap a munkaerőpiac igényeihez igazodó oktatás kialakítására, a felsőoktatás színvonalának emelésére, valamint a gyakorlati képzések elindítására. A legfontosabb azonban a tananyagfejlesztés lesz.

Horváth Örs Péter pécsi egyetemi tanár, a beruházás szakmai vezetője szerint különleges oktatási módszereket fognak kidolgozni, amelynek része lesz az e-learning.

A tervek szerint ugyanis a virtuális valóságot is felhasználják majd a diákok tanítására, sőt azt is tervezik, hogy például az okostelefonokra tanulást segítő programokat írnak. Azt, hogy mindezt miként kell majd elképzelni, nem tudta még megmondani a professzor, lévén a projekt még csak gyerekcipőben jár. Lehetnek ezek akár videós anyagok, interaktív tesztek vagy éppen együttgondolkodásra ösztönző feladatok is. A projektnek azonban van egy közös eredője: az iskolába nem kell bemenniük a diákoknak.

Horváth Örs Péter szerint is éppen az adta az ötletet, hogy a hallgatók nem szívesen járnak órára, a pénzből pedig olyan tananyagfejlesztést hozhatnak létre, amely révén akár otthonról is tanulhat a diák a telefonjáról vagy a tabletjéről.

Ezek az interaktív, multimédiás szoftverek külföldön már ismertek, és hazánkba is kezdenek begyűrűzni. A virtuális innováció lényege, hogy a diákok akár otthonról is tudjanak prezentációkat, beadandó dolgozatokat, gondolattérképeket és számos más feladatot készíteni, valamint a tanárok is el tudják juttatni az előadások anyagát a hallgatóknak – ezzel szükségtelenné téve a fizikai jelenlétet az egyetem épületében – valószínűleg itt is erről lehet szó.

Diák tablettel 2
A programokat valamennyi pécsi egyetemista letöltheti majd

Dr. Horváth Örs Péter elmondta, hogy így próbálják majd ösztönözni tanulásra a magyar és a külföldi hallgatókat is. Az egyetem szerverére felkerülő fejlesztések elérhetőek lesznek hallgatók számára, a diákok bátran letölthetik és használhatják azokat.

– Ezekkel az új szoftverekkel el fogjuk érni, hogy a hallgatók szívesebben tanulnak majd, hiszen nem kell bejárniuk az előadásokra, jegyzeteket készíteni vagy könyvek után szaladgálni az egyetemen – így a szakmai vezető.

A projekt keretében a nyelvoktatásra, az egyetem nemzetközi kapcsolatainak erősítésére is áldoznak, valamint az Alumni program fejlesztésére is sor kerül. Ez utóbbi célja, hogy a PTE-n végzett hallgatók véleményét rögzítsék és elérhetővé tegyék Európában, így a külföldi diákok is megismerhessék a pécsi intézményt.