Figyelmeztették Böszörményit

Figyelmeztetést kapott a bíróságtól Böszörményi István, amiért néhány hete a Weöres Sándor szobor avatásán artikulálatlan hangon ordibált, és liszttel szórta le az alkotást. 

hirdetés

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=GqDmgdOdSwE”]

Továbbra is kitart álláspontja mellett a pécsi szobrász, aki szerint nem méltó Pécshez a Kligl Sándor által készített alkotás, ezért öntötte le liszttel a művet novemberben.

A Pécsi Járásbíróságon garázdaság szabálysértése miatt indult ügyben a bíróság pénteken figyelmeztetésben részesítette Böszörményit. Mint ahogy korábban is megírtuk, kormányellenes tüntetők szolidaritási akciót is szerveztek a tárgyalás idejére, aminek keretében közel tíz kiló lisztet gyűjtöttek össze, amiből majd holland palacsintát sütnek a rászorulóknak.

 

 

Korábban írtuk:

Külön felhívást tett közzé a pécsi szobrász, Böszörményi István az ellene indult garázdasági ügy tárgyalásáról. Ennek kapcsán pedig újabb akció lesz.

Böszörményi István  maga osztotta meg a Facebook-oldalán a pénteki bírósági tárgyalását, amelynek kapcsán most ismeretlenek szolidaritási akcióra készülnek. A netadó elleni tüntetésekre létrejött Pécsnek Hangja Van Facebook-közösség felhívásában az áll, hogy várják a szobrász korábbi akciójával egyetértő pécsieket a Széchenyi térre, a Pécsi Járásbíróság elé.

A szervezők szándéka szerint  a bíróság előtt néma szolidaritási tiltakozás lesz.  Mint írják, “aki bentről támogatja a művészt, bemehet – természetesen a liszt nélkül”. Ugyanakkor hozhatnak lisztet a résztvevők, de abból a következő kormányellenes tüntetésen palacsintát sütnek a rászorulóknak.

Sebestyén Ágnes, a Pécsi Törvényszék szóvivője közölte, a tárgyalás nyilvános, arra bárki elmehet. Nem készülnek külön biztonsági intézkedéssel, természetesen – ahogyan más tárgyalások esetében is – az épületbe belépőket átvizsgálják, ahogyan lisztet sem lehet majd bevinni a tárgyalásra.

Böszörményi azt mondta, hogy nem ő kezdeményezte az akciót, ő is utólag értesült róla, de jól esik neki, hogy kiállnak mellette. Arra kérdésünkre, hogy miért tartotta fontosnak, hogy külön felhívja a figyelmet a tárgyalásra, reklámot csináljon, azt felelte, hogy a reklám erre nagyon rossz szó.

– Ha valaki azt feltételezi, hogy ez reklámfogás, exhibicionizmus, akkor nem fogok ellene tiltakozni, hanem az ajkamba harapok, és nem szólok semmit – magyarázta. Az egész akció figyelemhívás volt szerinte azért, hogy “áttörje a hallgatás falát”. Kiemelte, nem az ő ügyéről van itt szó, hanem Weöres Sándor pécsi szobráról, és a korrupciógyanús anomáliákról.