Aki még nem üdült, megteheti akciósan

Egyre többen üdülnek kedvezményes áron a különböző kuponszolgáltatók vagy szállásfoglaló portálok segítségével. Évente nagyjából négymilliárd forint értékű szobafoglalás érkezik ilyen módon a hotelekhez. A szállodák üzemeltetői panaszkodnak, hogy a „bónuszozás” lenyomja az áraikat, de mégis elfogadják a pénzt. Pécsett a szállásfoglaló portálok népszerűek.

hirdetés

2010-ben jelent meg hazánkban a kuponos és bónuszos akciókat ajánló piac, tavaly november óta pedig a baranyai megyeszékhelyen is elérhető ez a szolgáltatás.  Ezek a cégek úgy nyújtanak kedvezményt felhasználóiknak, hogy azok csoportos kuponokat vagy bónuszokat tudnak venni, amiért cserébe a közvetítő cég partnerei átlagosan 55%-os kedvezményt adnak, ami sokszor több ezer forint megtakarítást jelenthet egy-egy vásárlónak.

Ezek a cégek egyéb szolgáltatások mellett megjelentek az üdültetés területén is. Használatukkal így olcsóbban szállhatunk meg hotelekben, apartmanházakban. Hátránya azonban, hogy csak a megjelölt időpontban használhatjuk ki kedvezményünket, cserébe viszont sokat spórolhatunk. Érdemes tehát böngészni ezeket a honlapokat. De nem mindenki örül ennek a lehetőségnek, sok hoteltulajdonos szerint ugyanis ezek az oldalak lenyomják a szobaárakat: a KSH adatai szerint a szállodai szobaárak nagyjából a 2009-es szinten vannak. Négy éve 14.887, tavaly pedig 14.621 forint volt az átlagár, miközben a költségek emelkednek. Ugyanakkor az alacsonyabb árak hatására a statisztikák szerint 2012-ben nőtt a belföldi vendégszám az előző évihez képest.

A hoteltulajdonosok azonban két okból sem akarnak teljesen elzárkózni a bónuszozástól ott, ahol valamelyik cég már megjelent: ha elutasítják a lehetőséget, akkor más viszi el az összes vendéget; ugyanakkor ezek a vállalatok – a vendégekkel ellentétben – előre fizetnek. Cserébe azonban a hotelvezetőknek nagyjából 25-30 százalékos kedvezményt kell biztosítaniuk.

 

Akár 25-30 százalékot is spórolhatunk a hazai hotelekben

 

A két legnagyobb magyar bónuszos cég úgy nyilatkozott a témában, hogy meglátásuk szerint ez a lehetőség jó ügyfélfogó, hiszen aki elégedett volt a szolgáltatással, az később vissza fog térni. Egy dologban pedig egyetértenek a piac szereplői: ezek az akciók alkalmasak arra, hogy a szállodák feltöltsék a nehezen értékesíthető hétköznapi helyeiket – derül ki az eNET és a Magyar Hotel Monitor közös felméréséből.

De más módja is van az akciós utazásnak: különböző szállásfoglaló oldalakon szintén kedvezményesen lehet hotel- vagy apartmanszobát foglalni, ráadásul ezeken a portálokon sokszor még pluszkedvezményben – gyakran ajándék éjszakában – is részesülhetnek a felhasználók.

Pécsett ezzel a módszerrel rengeteg hotelben és apartmanházban foglalhatunk szobát kedvezményesen, a legnépszerűbb portálon nagyjából 100 ilyen lehetőséget találtunk.

A pécsi Hotel Corsóban például 11.825 helyett 8.317 forintért szállhatunk meg egy éjszakára, amennyiben ily módon intézzük a helyfoglalást. Ráadásul egy nyári akció keretében két fizetett éjszaka után egy harmadikat ingyen ott tölthetünk a hotel ajándékaként. Jól jellemzi a helyi viszonyokat, hogy a Corso értékesítési osztályának vezetője szerint a vendégek mindössze 5-6 százaléka érkezik hozzájuk így. Érdeklődésünkre ugyanakkor elmondta: nem tervezik, hogy szerződést kössenek valamely bónuszos céggel.