Akik előtt nincsenek titkok

Sötét sikátorokban nesztelenül suhanva az árnyékban, vagy éppen óriási nagyítóval a szeme előtt egy töltényhüvelyt vizsgálgatva – a klasszikus magándetektív alakja. Az elmúlt másfél évszázad olyan romantikus mítoszt teremtett a mesterség köré, hogy nemzedékek nőttek fel Sherlock Holmes, Poirot vagy Columbo alakját csodálva. Jelen korban a magándetektív hivatás már korántsem olyan misztifikált, mint régen volt. Napjaink világa nem a kifinomult gyilkosságokról szól, és nem is efféle feladatokkal bízzák meg őket.

hirdetés

Akkor mit csinál ma egy magándetektív? Annak ellenére, hogy nem surran be, tör fel, megy ölre a gyilkossal vagy szaglászik az áldozat halott teste felett a krematóriumban, izgalmas a munkája.

– A magánnyomozó alapvetően profi információszerző szakember. A megbízók kérdéseire igyekszik a lehető legpontosabb válaszokat, legjobb bizonyítékokat megszerezni. Tevékenysége mindenre kiterjed, ami a megbízó üzleti, családi, magánéleti problémáit illeti – mondta dr. Rákos János pécsi magánnyomozó.

magánnyomozó
A megfigyelés az egyik leggyakrabban kért szolgáltatás

Elmondása szerint a gyakori megbízások közé tartozik a titokzatos, rejtélyes lopások, eltűnések felderítése például munkahelyen vagy kisebb közösségekben, ahol a gyanúsítgatás kellemetlen vagy éppen a hűtlenségre való bizonyíték szerzése – a pár egyik tagja mindig későn jár haza, különféle gyanús indokokkal hétvégén is elmegy. Gyanús az újonnan alkalmazott munkatárs referenciája – hol dolgozhatott ezt megelőzően? Az albérlő fizetés nélkül, nyomtalanul eltűnt – hol lehet? Ilyen jellegűek a leggyakoribb megbízások.

A szolgáltatás része a tanácsadás is, nem feltétlenül szükséges rögtön belevágni a nyomozásba. Nehezíti a helyzetet, ha a megbízó már korábban sikertelenül próbálta felgöngyölíteni az ügyét és lebukott. Nyilván ilyenkor a célszemély fokozottan figyel a veszélyekre. Ezért fontos minél előbb profi szakemberhez fordulni magánakció helyett – mondja a nyomozó.

Az esetek túlnyomó többségében sikerül pontos választ adni a megbízó kérdéseire.

A megbízók köre széles – legtöbbször vállalkozók, cégvezetők keresnek fel magándetektíveket, magánéleti ügyekben jellemzően a 30-as korosztály.

sherlock
A klasszikus detektív-figurák ideje lejárt

Egy-két évtizede még ismeretlen volt ez a tevékenység, ma már elismert szolgáltatássá vált.

Rákos szerint a nyomozói munka része a jó alkalmazkodási képesség környezettől függetlenül, ezért minden hagyományos eszközt használni lehet. Trükkös fogásai is vannak a mesterségnek: például egy kutyát sétáltató személy tökéletes álca a detektív megfigyelői pozíciójára köztéren, vagy a telefonnal párunkat való fotózgatáskor a telefon kamerája könnyen párunk válla felett fényképezhet!

Természetesen a modern technikai eszközök is rendelkezésre állnak, de csak egy bizonyos határon belül. A telefonlehallgatást például élből elutasítják. A hivatás alapelve, hogy csakis törvényes, személyiségi jogokat nem sértő kereteken belül történhet az információszerzés. Magánnyomozói igazolványt csakis a rendőrség adhat ki – tette hozzá Rákos János.

Országosan körülbelül ezer, Baranya megyében pedig 20-30 detektív dolgozhat.