Akiknek a város nagy köszönettel tartozik

Már sokadjára köszöntötték fel az időseket a napokban – most a Tüzér utcai Idősek Otthonába látogatott el Őri László alpolgármester, hogy egy verses-zenés műsorral egybekötve köszönetet mondjon a megjelent szépkorúaknak.

hirdetés

Megtelt az idősek otthona közösségi terme a lakókkal, örömmel fogadták a gyárvárosi iskola fúvószenekarát, az elhangzó verseket, és figyelemmel hallgatták az alpolgármester köszöntőjét, aki elsőként irántuk való tiszteletének adott hangot.

– Jó érzés már több éve mindig eljönni és fiatalként köszönetet mondani annak a generációnak, amely a háború utáni szegénységből kiemelte és naggyá tette ezt a várost. A város ezért szeretne kiemelt figyelmet fordítani az idősekre, arra, hogy méltó elhelyezést kapjanak – fogalmazott.

idősek világnapja, tüzér otthon, hl05
Az otthon minden lakója megjelent az ünnepségen

Amikor a politikus területi képviselő lett ebben a körzetben, ígéretet tett arra, hogy néhány éven belül szeretné teljesen felújítani az idősek otthonát. Örömmel jelentette be, hogy tavasszal első ütemben egy 25 milliós beruházás keretében elkezdődnek a munkálatok.

A számítások szerint így az idősek következő év tavaszán már birtokba vehetik az intézmény felújított részét. Türelmet, megértést és támogatást kért, hiszen a munkálatok sok kellemetlenséggel járnak majd, a lakrészek egyes funkcióinak átcsoportosításával.

idősek világnapja, tüzér otthon, hl02
Őri László az egyik idős lakóval is beszélgetett

Az alpolgármester köszöntője zárásaként azt kívánta, hogy az itt lakók éljenek egészségben és szellemi frissességben, beszélgessenek és töltsék társaságban idejüket, így biztosan szép, hosszú időskor vár rájuk.

Hofekker Mónika, az intézmény vezetője lapunknak elmondta, hogy teljes az intézmény kihasználtsága.

– A Tüzér utcai otthon ötven fő befogadására alkalmas, a lakók száma jelenleg ötven. Már évek óta telve van az intézet, sőt, hosszú várólista van a bekerülésre. A jelenlegi jogszabályok betartásával ennyit férőhelyet tudunk csupán biztosítani. 12 szakképzett ápoló látja el a szükséges feladatokat.

A társadalom rohamosan idősödik, ezt a tízévente zajló népszámlálás adatai is tükrözik: Baranya megyében a száz aktív korúra jutó gyermekkorúak száma 34,3 fő, időskorúaké 24,8 fő. Ezek az 1981-ben mért adatok.

1991-ben szűkült a különbség: 32,5 fő kontra 29,0-val, 2001-ben pedig már fordult is a tendencia. Az új évezredben száz aktív korúra 25,5 fő gyermek és 32,1 időskorú jutott, öt éve pedig 22,3 kontra 38,0-ra módosult az arány. Vészesen öregedik a népesség.

A születések és halálozások számbeli különbsége is aggasztó, előbbiek folyamatosan több ezres mínuszban vannak havonta. Januárban például országosan 7719 születés mellett 11.760-an haltak meg.

(Forrás: ksh.hu)