Akvapark, házasság és útépítés

A Bóbita Bábszínház átalakulása, milliárdos útfejlesztés és természetesen a legnagyobb érdeklődést kiváltó ügy, az akvapark témája – sok kérdést tárgyalt csütörtökön Pécs közgyűlése.

Az ülés előtt Vicze Csilla (ÖPE) azt vetette fel, a közalkalmazottként dolgozó védőnők, szakorvosok jelentős bérhátrányt szenvednek, emiatt szerinte törvénymódosításra is szükség volna, a városnak élnie kellene felterjesztési jogával ez ügyben. Páva Zsolt polgármesternek át is adott egy ívet, amit védőnők írtak alá. Őri László alpolgármester válaszában vázolta, a pécsi EEI-ben dolgozó szakemberek milyen külön emelést kaptak, egyben közölte, az ügyben már lépéseket is tettek az országos védőnőszövetség, illetve Csizi Péter országgyűlési képviselő felé.

közgyűlés, hl01

“Nagycirkusz a házasságkötésből”

A közgyűlés rendeletet alkotott a házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat szabályairól, díjairól. Ennek kapcsán Kunszt Márta (Demokratikus Koalíció) úgy fogalmazott: “a házasulandók nagycirkuszt csinálnak a házasságkötésből”, de vannak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, s megkérdezte, milyen mód van szerényebb keretek között házasságot kötni. Lovász István jegyző ezután a képviselőnek részletesen elmagyarázta, erre természetesen Pécsett is módot biztosítanak.

Ezt mondták az akvaparkról
A pécsi közgyűlés egyik legfontosabb napirendje volt a beruházás. Az ellenzék részéről Gulyás Emil szocialista politikus azt feszegette, hogy van-e a garancia a beruházás megvalósulására, illetve, termálvizet használ-e a majd a létesítmény, hiszen ez a gazdaságosság szempontjából nagyon fontos. Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, hogy a városlakók részéről jogos volt az igény, de előbbre kellene hozni az építkezés elindítását, mert jelen állás szerint 2019 év végéig tart csak az előkészítés. Javasolta azt is, hogy ütemezetten történjen meg a fejlesztés. Vicze Csilla (ÖPE) szerint építészeti tervpályázatot kellene kiírni, valamint fontosnak tartaná azt is, hogy készüljön megvalósíthatósági tanulmány a projektről. A jobbikos képviselő, Gyimesi Gábor szerint figyelni kell arra, hogy a gyerekek is bejussanak majd az új sportkomplexumba. Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a Pécs2020 konzultáció során a pécsiek egyértelműen kijelentették, hogy az élményfürdőre szüksége van a városnak. Az előkészítő munka elindult és kormányhatározat is született a döntésről. A létesítmény biztosan létre fog jönni, s egyetértett az ütemezett megvalósítással, ugyanakkor a közbeszerzések, a jogi nehézségek miatt a dátumok változhatnak. Őri László alpolgármester közölte: az előkészítés során készülnek el az elemző munkák, amelyek számos kérdésre választ adnak majd. Erb József (Fidesz-KDNP) szerint 500 méter mélyen található termálvíz a helyszínen, ami 35-45 Celsius fokos lehet. Azt is hangsúlyozta, hogy turisztikai és gazdasági szempontból is rendkívül fontos az építkezés, és várhatóan a későbbiekben egy szálloda is épülhet az új komplexum mellé.

Új vezető és két pályázat

A közgyűlés csütörtökön megválasztotta a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatóját, a jövőben Szentgyörgyi Dávid tölti be ezt a posztot. A képviselők döntöttek arról is, hogy nyílt pályázatot írnak ki az Egyesített Egészségügyi Intézmények és az Integrált Szociális Intézmény vezetői posztjára.

Közösen, de mégis függetlenül

A testület döntött arról is, hogy a jövőben a ZSÖK Nonprofit Kft-hez kerül a Bóbita Bábszínház. Mint Őri László alpolgármester elmondta, amint az ismert, a Modern Városok Program keretében több mint 1,2 milliárd forinttal finanszírozza évente a kormányzat az EKF keretében megnyílt kulturális intézményeket. Ennek révén a ZSÖK a Bóbita Bábszínházat is komolyabb összeggel tudja majd támogatni, viszont így az önkormányzati hozzájárulás csökkenhet. Vicze Csilla (ÖPE) a Bóbita Bábszínház szakmai függetlenségének megőrzésére hívta fel a figyelmet, azonban mint Őri László alpolgármester és Bognár László (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök is hangsúlyozta, ez teljes mértékben megmarad. A képviselők döntöttek arról is, hogy 140 millióról 320 millióra emelik a ZSÖK hitelkeretét, erre azért van szükség, mert az állami támogatások az év közepén érkeznek, de természetesen addig sem maradhatnak el a programok. Vicze Csilla szerint a hitelkeret emelése túl nagy, a ZSÖK-nek inkább fegyelmezett gazdálkodásra van szüksége, mint mondta, a pénzek beérkezéséig “ne vállaljanak sokmilliós koncerteket”. Őri László azt hangsúlyozta, a felvett hitelt az év végéig mindenképp vissza kell fizetni, és nagyságrendekkel magasabb az állami támogatás, mint a hitelkeret összege. Az nem fordulhat elő, hogy tavasszal ne legyenek programok, szögezte le az alpolgármester.

Egymilliárd jut a dugók ellen

Az ülésen a képviselők megvitatták azt a tervet is, amely révén a Mecsekoldal és a belváros közötti dugók csökkenthetnek egy tehermentesítő út és egyéb felújítások révén, amelyet a kormány egymilliárd forinttal támogat – erről lapunkban már beszámoltunk. Kővári János (ÖPE) a PTE orvosi kara és a klinikai központ körüli közlekedési helyzet javítására is felhívta a figyelmet, Decsi István (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint ez természetesen fontos feladat, de most a másik szakasz forgalmának javítására nyílt lehetőség. A vitában Kunszt Márta úgy fogalmazott, azon is el kellene gondolkodni, szükség van-e ennyi körforgalomra, mert meglátása szerint ezek bedugulnak, s néhol már emiatt lassul a forgalom. Keresztes László Lóránt (LMP) úgy válaszolt, a jelenlegi rendszerben éppen a körforgalom a leggyorsabb lehetőség, Decsi István alpolgármester pedig azt közölte: minden statisztika a körforgalmak előnyét mutatja, ennél gyorsabban csak akkor lehetne haladni, ha egyenes út lenne, kereszteződés nélkül.

Az ülésen tárgyalták a város mobilitási tervét is, ezt azonban végül elnapolták a következő alkalomra.

Befektető van, titok nincs

Az ülés végén Kunszt Márta kérdést intézett Páva Zsolt polgármesterhez “Mikor tudjuk meg a nagy titkot?” címmel. A képviselő arra utalt, korábban szó esett egy cég pécsi befektetéséről, s úgy lehetett hallani, erről januárban lehet bejelentés. Kunszt Márta felvetette, létezik-e egyáltalán a befektető. Páva Zsolt azt válaszolta, a befektető létezik, Pécsett kíván beruházást folytatni, arra viszont a városnak nincs ráhatása, hogy a cég ezt a befektetést mikor kívánja bejelenteni. Ha a várost felhatalmazza, természetesen megteszik a bejelentést, de ez eddig nem történt meg. Nincs tehát titok, fogalmazott a városvezető.