Aláírásgyűjtés: egyeztetnek, mi legyen

Felháborítónak tartotta a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt-PM politikai formáció Pécsen, hogy sem a rendőrség, sem a város közterületeit kezelő Biokom Nkft. nem adott nekik engedélyt aláírásgyűjtésre. Most a rendőrség egy ombudsmani állásfoglalásra hivatkozik.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, november 14-én az Együtt-PM a Széchenyi téren tartott volna aláírásgyűjtést az egykulcsos személyi jövedelemadó megszüntetéséért. Végül ebből nem lett semmi, mert a szervezet társelnöke, Szigetvári Viktor szerint hiába kértek, a törvényes utat végigjárva sem kaptak területhasználati engedélyt.

Azt mondták, a rendőrségnél próbálkoztak először, a hatóság azonban a Biokom Nkft.-hez küldte őket. Az utóbbi szervezet viszont hatáskör hiányában nem tudott sem igent, sem nemet mondani a rendezvényre. A hoppon maradt Együtt-PM-esek elálltak a gyűjtéstől és feljelentést tettek a történtek miatt a pécsi közigazgatási és munkaügyi bíróságon.

Az Együtt meglehet, hogy simán gyűjthetett volna, hiszen nem tagadta meg senki az angedélyt, egyszerűen nem volt egyik szervezetnek sem hatásköre ilyesmi kiadására
Az Együtt meglehet, hogy simán gyűjthetett volna, hiszen nem tagadta meg senki az angedélyt, egyszerűen nem volt egyik szervezetnek sem hatásköre ilyesmi kiadására.

Közben lapunk birtokába jutott egy okirat, miszerint a rendőrség korábban – szeptember 16-án – egy hasonló Jobbikos aláírásgyűjtéshez tényszerűen hozzájárult. Ezután nyilván kíváncsiak voltunk arra, hogy a rendőrség részéről mivel magyarázható, hogy míg szeptemberben simán megadták az engedélyt, novemberben ezt már nem tették meg.

Azt is kérdeztük tőlük, hogy miről szól a szeptemberi irat, változott-e valami a szabályozásban szeptember és november között; ha igen, mi? Kíváncsiak voltunk rá, hogy ha az Együtt-PM rendezvénye szerintük nem tartozik a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá – mint írták korábbi közleményükben -, akkor a szeptemberi jobbikos rendezvényé sem? Az is érdekelt, hogy ha valaki politikai rendezvényt – szórólaposztást, aláírásgyűjtést – szeretne tartani Pécsen, ki az illetékes a kérdésben, kihez fordulhatnak a pártok?

Ezt az iratot a rendőrség adta ki egy Jobbikos aláírásgyűjtésre...
Ezt az iratot a rendőrség adta ki egy Jobbikos aláírásgyűjtésre…

A megyei rendőr-főkapitányság kurtán válaszolt, s csak részben adott feleletet kérdéseinkre.

Mint írták, az alapvető jogok biztosának éppen szeptember 16-án kelt állásfoglalása a gyülekezési törvényről, amelyet a rendőrség szeptember 25-től alkalmaz. A Jobbik rendezvényét a fenti időpont előtt, míg az E2014-PM szervezet aláírásgyűjtését ezután jelentette be hatóságukhoz.

Azt írták, hogy az állásfoglalás alapján a 2013. november 12-i rendezvény már nem tartozik a gyülekezési jogról szóló  törvény hatálya alá. Végezetül hozzátették: az önkormányzat, a Biokom Nkft. és a rendőrség részvételével hétfőn tárgyalást tartanak és egységes álláspont kialakítására kerül sor. Közben Gyimesi Gábor, a Jobbik képviselője is elmondta lapunknak, hogy szeptemberben még valóban kaptak engedélyt, később már ők sem; törvénytisztelő módon nem is rendeztek azóta Pécsen kitelepüléseket – tette hozzá.

  • Wicca

    Abszurd színjáték az egész. Ha libás nagymamák vagy rezsicsökkentés-fanok kérnének engedélyt: 5 percen belül a kezükben lenne…