Aláírásokkal mondatnák le

Januártól kezdik el gyűjteni az aláírásokat a pécsi szocialisták azért, hogy Fodor Ibolya mondjon le pécsi képviselői mandátumáról. Ha ezt ezután sem teszi meg, a közgyűlésben érnék el, hogy a testület kezdeményezze lemondatását. Volt már szocialista képviselő is büntetve, őt viszont nem mondatta le az MSZP, de volt olyan balos FEB-tag is, akinek szintén nem patyolattiszta a múltja. 

hirdetés

Tóth Bertalan, az MSZP korábbi alpolgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő és Gulyás Emil, a párt közgyűlési képviselője tartott minderről sajtótájékoztatót csütörtökön. Előbbi azt mondta, egy hete adtak ki közleményt, amelyben hétnapos határidőt szabtak Fodornak, hogy mondjon le, de ez nem történt meg.

Kifejtette: nem azért kell lemondania Fodornak, mert korábban a bíróság elítélte, hanem mert nagy nyilvánosság előtt tagadta az elkövetett bűncselekményt az RTL Klub híradójának nyilatkozva, azt megelőzően pedig az egyik közösségi oldalon lehazaárulózta a kormányellenes tüntetőket. Tóth szerint a hazugság és a sértő megjegyzés nem méltó egy önkormányzati képviselőhöz.

MSZP, Tóth Bertalan

Tóth azt mondta, januártól a kertvárosi 19. számú egyéni választókerületben, Fodor körzetében gyűjtik a szignókat, legalább több százra számítanak a 7500 választót számláló területen. Hozzátette: az aláírásgyűjtéshez segítségül hívják a többi pártot is, hiszen mindegyik szerint le kell mondania Fodornak.

Gulyás Emil szerint ha Fodor Ibolya nem mond le, jogi lehetőségeket keresnek. Azt mondta, az összeférhetetlenségről szóló jogi szabályozás kimondja: aki olyan magatartást tanúsít, amely alkalmas a közbizalom megingatására, azzal szemben összeférhetetlenségi eljárást lehet kezdeményezni. Kitért arra, hogy az önkormányzatnak lehetősége van az összeférhetetlenség kimondására a fenti szabályra hivatkozva, a testület többsége dönthetne. Hozzátette: a döntés ellen Fodor jogorvoslattal is élhetne.

Megkérdeztük Tóth Bertalant arról, hogy miben más Fodor története, mint annak idején egy MSZP-s önkormányzati képviselőé, H. Gy-é. A korábbi szocialista politikus ugyanis jogerős börtönbüntetéssel a háta mögött viselte mandátumát, miután meglopta saját anyját. Tóth azt mondta: annak idején az egész kampány erről szólt, azaz a választók tisztában voltak előéletével, e szerint döntöttek az emberek. Most Fodor ügye csak a választások után pattant ki, tette hozzá, s az emberek a szavazás napja előtt nem tudták, hogy elítélték, s azt sem, hogy az ítéletet tagadja is.

Az ügy érdekessége, hogy H. Gy.  a sztorit hozó Dunántúli Naplót annak idején beperelte, de a pert végül elvesztette.

Felvetettük Tóthnak azt is, hogy az MSZP egyik korábbi aktivistáját és a Tüke Busz Zrt. volt felügyelőbizottsági tagját is egy év börtönbüntetésre ítélték korábban három évre felfüggesztve, miután még a kilencvenes években 18 millió forintnyi állami dotációt jogosulatlanul vett fel cégével – a kár soha nem térült meg. Megkérdeztük, az ő esete nem volt-e összeférhetetlen megbízatásaival. Róla azt mondta Tóth, hogy ő személy szerint nem tudott az ítéletről, de egyébként is már lemondott FEB-tagságáról.