Alapító tag Pálinkás József új pártjában a Mindenki Pécsért képviselője

P. Horváth Tamás

Ma mutatkozott be a járványhelyzet miatt online sajtótájékoztatón Pálinkás József, az első Orbán-kormány miniszterének pártja, az Új Világ Néppárt. Elsősorban a csalódott Fidesz-szavazókra és a bizonytalanokra építenék bázisukat. Együttműködnének az ellenzéki pártokkal. Úgy vélik, az Indextől távozott újságírók, a színi növendékek és az orvosi kamara utat mutatott arra vonatkozólag, hogyan kell szembeszállni a hatalommal.

„A mi politikusaink tudják, hogy a politika nem szabadrablás és handabandázás; tudás, szakértelem, vezetői képességek. Ez a mi ajánlatunk” – mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi, a frissen alapított Új Világ Néppárt jelenlegi elnöke a párt bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Magyar Narancs tudósítása szerint.

A 68 éves Pálinkás József atomfizikus 2001-2002-ben az első Orbán-kormány oktatási minisztere, 2008 és 2014 között az MTA elnöke, 2015-től 2018-ig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke volt.

P. Horváth Tamás író, a pécsi városvezető koalíció önkormányzati képviselője Facebook-oldalán ma azt közölte, alapítója az Új Világ Néppártnak. “Így könnyebb lesz a képviselői munka” – írta.

A Magyar Narancs cikke szerint Pálinkás úgy fogalmazott: „A Fidesz arrogáns, magabiztos, domináns. Semmilyen igénye nincs arra, hogy velük bárki együttműködjön” – mondta a pártelnök. Úgy látja, a legtöbb probléma az elmúlt 10 évben keletkezett, a változáshoz szükséges, hogy az ellenzéki pártok jelentős erőt képviseljenek a parlamentben, és kormányváltást tudjanak megvalósítani.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az Indextől távozott újságírók, a színi növendékek és az orvosi kamara utat mutatott arra vonatkozólag, hogyan kell szembeszállni a hatalommal.