Alaptalanok voltak a vádak a magánklinika ellen

Kiakadt a pécsi magánklinika a volt páciense vádjain, ezért jogi lépéseket tett. A pécsi Da Vinci Magánklinika vezetője, Kovács Antal szerint az ügyfél fenyegetőzött, miközben ők nem kaptak lehetőséget a védekezésre.

hirdetés

A közelmúltban számoltunk be arról, hogy egy komlói nő egy mellműtét után kapott fertőzést, ami miatt megbetegedett. A Da Vinci Magánklinika orvosa, Tizedes György eddig azért nem beszélt, mert kötötte az orvosi titoktartás, így nem védekezhetett, de a klinika ügyvezetője, Kovács Antal nagyon keményen nyilatkozott az eset kapcsán.

– Kértük, hogy a nő jogi képviselője adjon engedélyt az orvosi dokumentációban rögzített adatok közléséhez, hiszen az orvosi titoktartásra vonatkozó szabályok miatt ez így jogszerű, de ezt a mai napig nem kaptuk meg – mondta Kovács Antal, aki határozottan visszautasítja a sajtóban megjelentetett vádakat.

Leszögezte, Tizedes György az elmúlt három évben nagy számban végzett emlőimplantátum-behelyezést jelentős szövődmény nélkül. Sőt, a sebész 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, és az általa elvégzett több mint tízezer beavatkozás során mindig – a szakirodalomban előírt – 1%-os sebfertőződési ráta alatt dolgozott.

– Tény, hogy nem húsevő baktériumfertőzésről volt szó, tény, hogy a műtétet követő több héttel később jelentkezett a fertőzés, nem néhány nap múlva, mint ahogyan állította a páciens, az implantátum pedig visszahelyezhető, ha nem hagyja el a steril műtői teret – tette hozzá a klinika igazgatója.

A fellépő problémákat az otthoni lábadozás nem megfelelő körülményeinek tulajdonítják.

– Kiemelkedően fontos a klinikai ápolás után, a lábadozás ideje alatt az orvos által előírt higiéniai előírások betartása és a fizikai megterhelés kerülése. Ugyanakkor a kétnapos klinikai benntartózkodás után a páciens otthonában fennálló körülményekre a klinikának és az orvosnak nincs rálátása.

Az igazgató elismerte, jelenleg is folynak ellenük a hírekben is megjelent eljárások, de igen meghökkentő módon, ezekkel összefüggésben korábban „ultimátumot” kaptak.

– Azt közölte velünk a nő, ha nem fizetünk neki 12 havi keresetkiesése gyanánt egy szerintünk mérhetetlenül eltúlzott mértékű összeget, akkor büntetőfeljelentést tesz és vizsgálatot kezdeményez az adóhatóságnál. Feljelent minket mindenhol – mondta az igazgató.

A szóban forgó kártérítési igénnyel – bírósági úton – a mai napig nem élt, ellenben a feljelentéseket megtette, mint utóbb kiderült. Kovács Antal szerint ugyan az eljárások régóta húzódnak, de ezekben az ügyekben eddig semmilyen gyanúsítás nem történt. A Da Vinci Magánklinika viszont megtette a megfelelő jogi lépéseket a hírnevüket romboló és az egész egészségügyi szektort negatívan érintő nyilatkozatok miatt.

Címlapos képünk illusztráció.