Így vehettünk volna féláron cigit

Komolyan visszaesett az illegálisan behozott dohányáruk eddig jól működő apróhirdetéses piaca. Pár hete még Baranyában is többen kínáltak ukrán vagy olcsóbb horvát cigarettát eladásra a neten, ma már azonban csak e-cigiket, cigarettapapírt, pipákat árusítanak. Vagy mégsem?

hirdetés

Ötszáz-hatszáz forintért, ritka esetben akár ennél is olcsóbban lehetett egy csomag cigarettát vásárolni a neten még pár hónapja Baranyában is. A rendelés pofonegyszerű volt, hiszen a hirdetésekben konkrét márkák, beszerzési hely szerepelt, s volt, hogy azt is kiírták, ellenőrzött, külföldi zárjegyes bagóról van szó.

Egy telefon után egy kevésbé forgalmas parkolóban az adásvétel is rendezhető volt egy-két napon belül, akár nagyobb mennyiségben is. Lapunknak több olvasó is jelezte, hogy virágzott a biznisz, de az utóbbi időben eltűntek a hirdetések.

A netről vette?
A netről vette?

– Úgy tudom már az adóhivatal és a vámosok is nézegetik már ezeket a hirdetéseket, ezért visszavonulót fújtak a dílerek, legalábbis a legutóbbi vásárlásomkor ezt mondta az ember, akitől szoktam venni. Ennek egy hete, azóta el sem érem a korábbi számán – mondja Sándor, aki korábban rendszeresen vett cigit; a neten akadt rá az árusra.

Mindezt erősíti meg, hogy nemrég a parlamentben is téma volt a netes cigivásárlás.

Orbán Péter államtitkár egy szocialista felvetésre reagált úgy, hogy már hat nagy hirdetési portálon jelentek meg dohánytermékek, s a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is támadásba lendült.

A NAV első körben minden jogsértő hirdetést eltávolíttatott az oldalakról; s az államtitkári válaszból kiderül az is, hogy idén eddig több mint ezer hirdetés kapcsán intézkedett a hivatal. Azt is tudni lehet, hogy a hirdetéseiket rendszeresen megújító hirdetők adatait a NAV bekéri és próbavásárlásokat kezdeményez.

Ahol hozzávalókat adnak, ott dohányt is?
Ahol hozzávalókat adnak, ott dohányt is?

Lapunk is tett néhány próbát, s mivel vágott dohánnyal vagy cigarettával kapcsolatos baranyai hirdetéseket valóban nem tudtunk már felkutatni, a kiegészítőket hirdetőket próbáltuk hívni. Arra voltunk kíváncsiak, ha már van füstszűrőjük, papírjuk, nem tudnának-e dohányt vagy cigarettát is szerezni hozzá.

Volt, aki személyes találkozót kért, más viszont már a vonalban elmondta, hogy „utánanéz a barátjánál” és visszahív. Kiderült, van olyan kiegészítős, e-cigi árus, aki egy héten belül akár tíz kartonnyi ukrán, szerb füstölnivalót – jellemzően nevesebb márkájú cigarettákat – is be tud nekünk szerezni. A tarifa vágott dohánynál és cigarettánál is a bolti ár fele volt.

Kerestük a helyi NAV-ot is a téma kapcsán.

Bus Szilvia régiós szóvivőtől azt kérdeztük, a megyében jellemző-e a netes kereskedési forma, volt-e eljárás ilyen eset miatt az utóbbi hónapokban, s milyen büntetés járhat azért, ha valaki legálisan vagy illegálisan beszerzett dohányárut értékesít interneten?

A szóvivő egyelőre arra hivatkozva kért türelmet tőlünk, hogy jelenleg készül egy anyag, amelyre várni kell, így kérdéseinkre is csak ezt követően tud válaszolni.

  • E.

    A 2. kép magáért beszél: dohány, alkohol, gyógyszer az asztalon.
    Mindegy mi az csak üssön!