Alig ér valamit az alternatív gyógyászat

A kemoterápia szótól mindenkinek végigfut a hátán a hideg. Akkor inkább jöjjenek a biobogyók, teák, füvek és vitaminkapszulák. A szakemberek szerint viszont ez óriási tévedés. Ártani ugyan nem árthat, de ezek gyógyító hatása elenyésző. Az igazi gyógyulás hagyományos kezelés nélkül aligha sikerülhet.

hirdetés

Napjaink egyik legkegyetlenebb halálos betegsége a rák. Ellenszerét évtizedek óta kutatják a legkiválóbb orvosok a legjobb laborokban, mégis nagyon sokan esnek áldozatául. Mára már az időben diagnosztizált betegek kétharmada sikeresen gyógyítható a hagyományos orvoslás eszközeivel. Mégis rengetegen vannak, akik az alternatív módszerekre esküsznek, pedig azok nem hatásosak.

Dr. Mangel László pécsi onkológus, a PTE Onkoterápiás Intézetének igazgatója elmondta, mivel a rák alapvetően egy agresszív betegség, az orvostudománynak is komoly, sokszor agresszív módon kell küzdeni ellene.

– Jelenleg az orvostudomány háromféle módszerrel próbálja legyűrni a daganatos megbetegedéseket: sebészeti módszerrel, sugárterápiával és gyógyszeres kezeléssel. Mivel ezek komoly beavatkozások, nem meglepő, hogy mellékhatásokat is okozhatnak. Nagy probléma, hogy sokszor a betegek megrémülnek a kezelésektől és azok mellékhatásaitól, így az alternatív gyógymódokat választják, amiknek – bár sokan nem tudják – szintén vannak mellékhatásaik.

Mangel szerint mindenkiben megvan az igény az egyszerű, könnyed gyógymódok iránt, ezért fordulnak az alternatív, természetgyógyászati megoldások felé.

Egészséges, de önmagában mit sem ér

Az orvos szerint miután diagnosztizálták a kórt, mindenkiben felmerül az életmódváltás gondolata, ezért is fordulnak a természetgyógyászati szerek felé. Azonban annak a ténynek a valószínűsége, hogy ezek által meg lehet gyógyulni, minimális. Megvan rá az esély, de elenyésző. Ezzel szemben a hagyományos, nyugati orvoslás napjainkban a daganatos betegek kétharmadát véglegesen meg tudja gyógyítani – óriási a különbség tehát a két verzió között.

– Az életmódnak is nagy szerepe van a daganatok megelőzésében: ismert példa a dohányzás, aminek a káros hatása nem azonnali, 20-30 év múlva segítheti elő a daganat kialakulását. Az immunrendszer jelentősége is óriási a betegség leküzdésében, az pedig erősíthető különböző vitaminokkal, ásványokkal, növényekkel, gyümölcsökkel. De ezek alkalmazása sem jelenti a gyógyulás zálogát orvosi ellátás nélkül – mondta.

– Persze van, hogy az alternatív szerek és módszerek mögött jószándékú kezdeményezés áll és nem üzleti érdek – de ettől még ezrelékes annak az esélye, hogy eltüntetik a daganatot. Ha pedig bármilyen természetgyógyászati eredetű hatóanyagról bebizonyosodik, hogy jótékony hatása van, az előbb-utóbb a forgalomba is bekerül majd. Jó példa erre, hogy ma már sok, rutinszerűen alkalmazott kemoterápiás kezelés alapanyaga valamilyen fű-fa-cserje – mondta az onkológus.

Hiába kellemetlen, az egyik leghatásosabb a kemoterápia

– Szomorú, hogy évente csak itt, Pécsen, 10-20 beteget úgy vesztünk el, hogy még abszolút gyógyítható állapotban kerülnek be, de megijednek a kezelésektől és nem fogadják el, alternatív módszerekhez fordulnak. Mikor pedig rosszabbodik a helyzet és újra a klinikára kerülnek, már nem lehet rajtuk segíteni – tette hozzá.

  • András Szekeres

    Az állatok nem alkoholizálnak,nem dohányoznak mégis sok a rákos állat!