Alkoholistákat gyógyítanak az új pécsi központban

Míg a drog miatt Magyarországon évente 25-30 ember hal meg, addig az alkohol okozta egészségügyi károsodások következtében naponta 10-15 haláleset történik. Minden tizedik magyar és pécsi felnőtt alkoholbeteg. Nekik segít egy teljesen új addiktológiai központ a városban.

hirdetés
Uránia Mozi

Az INDIT Közalapítvány lesz a gazdája és üzemeltetője annak a 75 millió forintos uniós támogatásból megépült új addiktológiai gondozónak, amelyet az évtizedek óta üresen álló Berze Nagy János utcai egykori óvoda épületében hoztak létre.

Addiktológia 001

Az alkohol- és gyógyszerfüggőségben szenvedő betegekkel foglalkozó gondozókba háziorvosok és szakorvosok is küldhetnek betegeket, de bárki szabadon felkeresheti az intézményeket beutaló nélkül is, ha úgy érzi, hogy szenvedélybetegsége kezelése kapcsán segítségre lenne szüksége.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a keddi megnyitón azt mondta, a gondozó létrehozása egy újabb lépés a megyeszékhely egészségügyi fejlesztései között. Utalt arra, hogy korábban felújították a Lánc utcai rendelőt, hamarosan végeznek a 400 ágyas 13 milliárdos modernizálásával, kész az új vérellátó központ és épül az egymilliárdos rehabilitációs központ a Kórház téren.

Addiktológia 005

Mint mondta, külön öröm a városnak, hogy egy romos, kihasználatlan épületnek lesz ismét haszna, s hogy hosszú idő után végre újra komoly alkoholbeteg-gondozó létesül a városban.

Szemelyácz János, az INDIT Közalapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy a gondozóban olyan szemléletmódot igyekeznek képviselni, amelynek végső célja, hogy a szenvedélybetegek képesek legyenek életmódot váltani és felülkerekedjenek függőségükön. Ennek érdekében orvosok és egészségügyi szakdolgozók, szociális munkások, pszichológusok, művészetterapeuták és önsegítő csoportok képviselői is csatlakoznak az INDIT-hoz.

Az alkoholbetegeknél egyébként egy néhány hetes terápia alatt már jelentős javulás érhető el, de a függőségből való teljes talpra álláshoz általában több évre van szükség, a józan állapot fenntartása pedig egy egész életet végigkísérő folyamat.