„BioRoadshow – Posztold a komposztot” címen hirdet alkotói pályázatot az önkormányzat és a Pécsi Kommunikációs Központ. Az óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló verseny célja a komposztálás, a tudatos fogyasztás és a fenntartható gazdálkodás népszerűsítése.

A bolygó erőforrásainak felelős felhasználása kiemelt fontosságú cél mind a mai, mind a következő generációk életében. Az önkormányzat és a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. ezért a levegőminőség javítását célzó HungAIRy LIFE integrál projekthez kapcsolódva szemléletformáló versenyt hirdet.

A „BioRoadshow – Posztold a komposztot” című pályázattal a fenntartható gazdálkodás és a tudatos fogyasztás meghatározó elemét, a komposztálást kívánják népszerűsíteni. A komposztálás széleskörű megismertetésének egyik legfontosabb célja, hogy a korábbi évtizedekben berögzült kertihulladék-égetés helyett a kerttulajdonosok környezettudatosabb módját válasszák a zöldhulladék kezelésének.

A versenyben pécsi iskolák 2020/2021-es tanév 6. osztályos tanulói, valamint kis és középső csoportos pécsi óvodások vehetnek részt.

Az általános iskolások két kategóriában, fényképes vagy (mobilkamerával készült) videós alkotással pályázhatnak.

Részletek az általános iskolások pályázatáról
Egy osztály mindkét kategóriában küldhet be pályaművet. Osztályonként maximum egy, legalább 2-5 MB méretű fotót és egy MP4-formátumú videófájlt lehet a pályázatra benyújtani.

Az óvodások egy-egy komplex, rajzos elemekre épülő alkotással pályázhatnak.

Részletek az óvodások pályázatáról
Az óvodások pályaművei bármekkora méretű, keret (paszpartu) nélküli felület(ek)re készülhetnek, tetszőleges rajztechnikával. Nevezni az alkotásokról készített, szintén legalább 2-5 MB méretű fotó, vagy egy maximum 5 elemes fotósorozat beküldésével lehet.

Az elkészült művek célja, hogy a pályázók – óvodások és iskolások egyaránt – bemutassák a komposztálás szerepét és/vagy folyamatát és/vagy fontosságát a mindennapi életünkben.

A versenyműveket az info@pecsikommunikacio.hu e-mail címre kell elküldeni.

Hogyan kell elküldeni a pályaműveket?
A beküldött pályamű címéhez alsókötőjellel hozzá kell csatolni a pályázó iskola/óvoda nevét, és hogy melyik osztály/csoport pályázik (például: alkotascime_aziskolaneve_6A, illetve alkotascime_aziskolaneve_almacsoport).

Az óvodások pályaműveinek beküldési határideje: június 21.

Az iskolás pályaművek beküldési határideje: 2021. június 7.

A pályázatnak köszönhetően a gyerekek sokat tanulhatnak a komposztálásról

A pályázatokat egy hulladékgazdálkodással foglalkozó és kommunikációs szakemberekből álló zsűri bírálja el.

  • Az óvodai pályázatok eredményhirdetésének várható időpontja: 2021. június 21.
  • Az iskolás pályázatok eredményhirdetésének várható időpontja: 2021. június 14.

Valamennyi érdeklődő és érdemi pályaművet benyújtó oktatási intézmény komposztládát nyer, amit szeptemberben helyeznek ki.

Motivációs levélre is szükség lesz
Fontos, hogy a pályaműveket ki kell egészíteni egy motivációs levéllel a pályázókat képviselő tanár/óvónő részéről, amiben röviden megfogalmazzák, hogy az intézmény felelősséget vállal az átadott komposztláda használatáért.

A legjobb pályaműveket benyújtó 5 iskola és 3 óvoda nyertes osztályai/csoportjai számára a BioRoadshow keretében – szeptemberben és októberben – a város hulladékgazdálkodásával, valamint komposztálással foglalkozó intézményeinek szakemberei mutatják be munkájukat, és vezetik be a gyerekeket a komposztálás rejtelmeibe. Az előadásaikat követő BioRoadshow-kvízen legjobb eredményt elérő osztály/csoport 2 hétre örökbe fogadhatja a Compocity egyedülálló magyar ökorobotját, amivel egyszerűvé, szórakoztatóvá és látványossá válik a komposztálás mindennapos gyakorlata.

A Compocity egy egyedülálló magyar dizájntermék és szolgáltatás

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.