Áll a bál Pécsen

Elkezdődött a farsang, azaz itt a báli szezon ideje. Pécsen idén számos vidám összejöveteleket, igaz, a régi és nemes hagyományokkal rendelkező mulatságok közül jó néhány már csak emlékünkben él.

hirdetés

A régen olyan népszerű báli szezon fénye az utóbbi években mintha kissé megkopott volna, ám idén azért lesz alkalmuk kiöltözni azoknak, akik vidáman szeretnének elbúcsúzni a téltől. Igaz, hogy január végére már több estély is lezajlott, így például a Palatinus Hotelben január utolsó szombatján már lezajlott az orvosok és jogászok közös idei bálja. Egyébként idén is a legnépszerűbb a bálozók körében, hiszen ahogy azt Danka András, a Hotel Danubius Zrt. pécsi szállodáinak vezetője elmondta, hogy februárban minden hétvégén lesz bál, sőt egyszer-kétszer pénteken és szombaton is megtelik majd vendégekkel a patinás szálló bálterme.

egyetemi_bal
Mulatság az orvosi karon

– Idén is a hagyományosnak számító bálokat rendezik meg, így – sorrendben – most is lesz Rotary bál, utána a gyógyszerészek mulatoznak, majd a mérnökök tartják báljukat, amit a szokásos Elektrobál és az erdészek bálja követ majd – sorolta a szakember, aki hozzátette, hogy reményeik szerint az idei évben is sokan szórakoznak majd náluk elegáns körülmények között.

A Palatinus mellett azonban máshol is rendeznek összejöveteleket, így február 11-én, szombaton 19 órától igazi különlegességgel várják a résztvevőket a XXI. Egyetemi Bálon. A Romhányi György aulába (Szigeti út 22.) az egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából egyedi, középkori hangulatot varázsolnak a szervezők. Az esemény mottója – “Középkori úri muri” – szellemében a vendégek ízelítőt kapnak a XIV. század második felében, az egyetem alapításának idején jellemző szokásokból, ételekből, táncokból és korhű zenékből.

palatinusz01
A Palatinus továbbra is népszerű helyszín

A nemzetiségek közül a német kisebbség számos településen tart sváb bálokat, így aki lemaradt a Delta étteremben már megtartott megyei sváb bálról, az még részt vehet február 4-én 19 órától a Koch Valéria Iskolaközpont által szervezett eseményen.

Ami a költségeket illeti, természetesen nem lettek olcsóbbak a belépőjegyek. Az egyetemi bálra 12 ezer forintért lehet részt venni, ugyanakkor a tradicionális estélyekre ennél csak drágábban tudunk eljutni. A kötelező megjelenést biztosító ruhák és kiegészítők mellett a vacsoraköltségek is jelentősen megterhelhetik a pénztárcákat, bár akik szívesen szórakoznak egy-egy ilyen rendezvényen, azok számára nem jelenthet gondot a részvétel.