Állatkert: idén még nem dolgoznak

A tervek elkészültek, három engedély közül kettő megvan, így heteken belül kiírhatják a közbeszerzést a pécsi állatkert 1,1 milliárd forintos fejlesztése. Az igazgató szerint idén még nyitva lesz a Zoo.

hirdetés

Bár a kivitelezési munkák megkezdése után egy évre bezárják a mecseki állatkertet, év végéig még bizonyosan a megszokott nyitva tartás mellett várja a látogatókat a zoo – mondta lapunknak Szatyor Miklós igazgató, amikor a vadaspark fejlesztésének állásáról kérdeztük.

Ilyen lesz…

Mint mondta, október ötödikén például színes programokkal tartják meg ismét az állatok világnapját, a hónap legvégén pedig a szokásos Halloween partit.

– Vannak már terveink, s heteken belül a harmadik, egyben utolsó engedélyt is megkapjuk, ezután írhatjuk ki a közbeszerzést, így a bontás, majd az építés tavasz elején kezdődhet meg – mondta Szatyor.

Az állatok egy részét a munka idejére el kell költöztetni, de például az oroszlánok, a vízilovak és több nagyvad maradhatnak a Mecseken. – A bezárás idejére kiköltöztetett állatokkal az a célunk, hogy a városban vagy annak környékén maradjanak, s – ahogy eddig is – saját dolgozóink saját takarmányunkkal tudják őket ellátni – tette hozzá.

Pécs 1,1 milliárd forintot költ uniós forrásokból az állatkert fejlesztésére, ökoturisztikai élményparkká alakítására. A mecsekoldali zoo a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat a felújítás után. Új fogadóépületet emelnek, amelyben többek között az akvárium-terrárium és oktatási, kutatási célokat szolgáló helyiségek kapnak helyet, szigetelik a kifutókat.

A majdani vadaspark barnamedve, leopárd, tigris és fóka fogadására is alkalmas lesz; összesen több mint kétszáz faj ezernél több egyedét mutatnák be benne. Ezzel együtt az intézmény látogatóinak számát a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé emelnék.