Állatkert: őszig lesz nyitva

Bár már tavaly ősszel bejelentették a pécsi állatkert modernizálását, még csak az engedélyeztetési eljárás közepén tart a projekt. A közbeszerzést nyáron írják ki, a munka pedig az ősz végén, tél elején kezdődhet.

hirdetés

– Mindenkit megnyugtathatok: nemcsak májusban, de egész nyáron és az ősz elején is látogatható marad a pécsi állatkert – reagált több olvasónk kérdésére Szatyor Miklós igazgató. Sokan ugyanis levélben, telefonon hívták szerkesztőségünket, azt tudakolva, mikortól lehet számítani a munkák megindítására.

Ilyen lesz a fogadóépület

Ezzel együtt lakat kerül az állatkertre, csak kicsit később, mint ahogy arra számítani lehetett. Az optimális ugyanis az lett volna, ha már a nyár végén vagy szeptember elején meg tud indulni a munka.

– Bonyolult és hosszadalmas engedélyezési eljárásokon kell átesniük a terveknek, ezek nélkül a kivitelezési közbeszerzést sem lehet kiírni – mondja Szatyor.

Szerinte az ősz végén vonulhatnak fel a munkagépek a területre, s ettől kezdve legalább fél évig zárva is lesznek.

– Szeretnénk jövő év tavaszának végére, de legkésőbb a nyári turistaszezonig végezni – tette hozzá.

Szatyor korábbi kezdésben bízott

Az állatok egy részét a munka idejére el kell költöztetni, de például az oroszlánok, a vízilovak és több nagyvad maradhatnak a Mecseken.

– A bezárás idejére kiköltöztetett állatokkal az a célunk, hogy a városban vagy annak környékén maradjanak, s – ahogy eddig is – saját dolgozóink saját takarmányunkkal tudják őket ellátni – tette hozzá.

Pécs 1,1 milliárd forintot költ az állatkert fejlesztésére, ökoturisztikai élményparkká alakítására uniós forrásokból.

A mecsekoldali zoo a mostaninál fél hektárral nagyobb, négy hektáros területen várja majd a látogatókat a felújítás után. Új fogadóépületet emelnek, amelyben többek között az akvárium-terrárium és oktatási, kutatási célokat szolgáló helyiségek kapnak helyet, szigetelik a kifutókat.

A majdani vadaspark barnamedve, leopárd, tigris és fóka fogadására is alkalmas lesz; összesen több mint kétszáz faj több mint ezer egyedét mutatnák be benne. Ezzel együtt az intézmény látogatóinak számát a mostani évi mintegy 100 ezerről 150 ezer fölé emelnék.