Amerikai nyúlós költésrothadás pusztít Baranyában

Ijesztő, de igaz: azonnali hatállyal teljes méhzárlatot rendeltek el Pécs teljes területén és számos baranyai településen. Tilos kivinni és behozni méheket, mézes lépet, kaptárt, virágport. Dúl a régióban a paenibacillus larvae baktérium!

A Pécsi Járási Hivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya szigorú intézkedéssel sújtotta a méhészeket a fertőző méhkór miatt. Gyakorlatilag méhmentessé tették a környéket azonnali hatállyal.

May Gábor méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei méhészeti szaktanácsadója és a Pécsi Méhész Egyesület elnöke elmondta, fontos leszögezni rögtön az elején, hogy emberekre teljesen ártalmatlan a kór.

– Az amerikai nyúlós költésrothadás névre keresztelt betegség az egyik leggyakoribb és legelterjedtebb a méhek körében. A fent nevezett baktérium a spórákon át a kis lárvák tápláléka lesz, akik aztán elpusztulnak, a spórák pedig elterjednek bebűzösítve és nyálkásítva a méhkaptárat – magyarázza a méhész.

Elmondta, a karantén és a zárlat azért szükséges, mert ugyan antibiotikummal kezelni lehetne a beteg családokat és kaptárokat, az antibiotikum jelen lenne később az általuk termelt mézben is, ráadásul megvan a kockázata a kiújulásnak is. Így a leghatékonyabb megoldás, bármennyire is fájó, a fertőzött családok teljes kiirtása, megsemmisítése.

nyúlós költésrothadás
Egy fertőzött kaptár

A lódarazsakkal is óvatosan

A hétvégén Pécsváradon egy idős férfit súlyos állapotban szállítottak kórházba a mentősök. Előbb őt, majd a hozzá kiérkező mentősöket is agresszív lódarazsak szurkáltak meg. A támadáshoz szerencsére semmi köze a méhkórnak.

Ezzel kapcsolatban May Gábor elmondta, miután a téli időszakban a királynő kivételével minden egyed elpusztul, az évközi csúcsidőszak augusztus környékére tehető, mikor a legmerészebbek, legnagyobbak és legagresszívabbak lesznek a darazsak. Ekkor a méhekre is komoly veszélyt jelentenek. Közel merészkednek az emberekhez, és ha azok közelebb merészkednek a fészekhez – két-három métere –, már támadóan léphetnek fel. Vélhetően ez okozta a hétvégi balesetet is.

Alapvetően nem agresszív állat a lódarázs, csak nagy mérete, hangja és emberközelisége miatt tekintik annak.