Amikor Pécsett a játék és a jótékonyság összeolvadt

Ezeknek a játékoknak nagyon fognak örülni a rászoruló gyerekek

Egy álom valósult meg azzal, hogy a pécsi városrészek és lakóközösségek örökbe fogadhatják a közelükben lévő közterületeket, és színes, szórakoztató, közösségformáló rendezvényeket szervezhetnek lakóövezetükben. Ilyen esemény volt a Köztársaság téren szombaton megrendezett jótékonysági családi délután is.

hirdetés

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület és az egyesülettel szorosan együttműködő Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szórakoztató programokkal, plüss- és gyermekjáték-gyűjtéssel egybekötött családi napot tartott szombaton Pécsett, a Jótékonyság Világnapja alkalmából.

Örökbe fogadták a Köztársaság teret
Örökbe fogadták a Köztársaság teret

A Köztársaság téren megrendezett eseményt Varga Emese az Emberi Erőforrás Minisztériumának referense nyitotta meg, utána Csizi Péter országgyűlési képviselő mondott köszöntőbeszédet, melyben kiemelte, hogy az önkormányzat egy álma valósult meg azzal, hogy kezdeményezésükre a város lakóközösségei a környezetükben, a közvetlen szomszédságukban lévő közterületeket az elmúlt pár év során úgymond örökbe fogadhatják, és fogadják is.

Csizi: "Egy álom vált valóra"
Csizi: “Egy álom vált valóra”

Többek között ugyanis Patacson, a Hősök terén, Deindolban, és a szombati – immáron második – családi jótékonysági nap helyszínén, a Köztársaság téren is sorra rendezik meg a jobbnál jobb közösségi programokat – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Ezeknek a játékoknak nagyon fognak örülni a rászoruló gyerekek
Ezeknek a játékoknak nagyon fognak örülni a rászoruló gyerekek

Az eseményen Herbert Gábor a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület elnöke is mondott beszédet. Felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívül fontos, hogy a gyerekek minél korában ismerjék meg a jótékonyság szerepét és hatását. Azt, hogy jó dolog lemondani valamiről – például egy plüssjátékról – és azt olyanoknak ajándékozni, akiknek nagyobb szüksége van rá.

Gyűlnek az adományjátékok
Gyűlnek az adományjátékok

A jótékonysági délután pedig a megannyi családi- és gyerekjáték mellett az adományozás jó érzését is megismertetheti a kicsikkel – mondta.

A környék családjai jól szórakoztak
A környék családjai jól szórakoztak

Uzsalyné Dr. Pécsi Rita a Baranya Megyei CsEÖH irodavezetője megnyitóbeszédében elmondta, hogy ezen a családi napon, melyen Baranya mellett számos más megye nagycsaládos és jótékonysági egyesülete is részt vesz, a játék és az adakozás összeolvad.

Ilyen egy igazi családi délután
Ilyen egy igazi családi délután

A szórakozás és a közös együttlét mellett pedig az adománygyűjtéssel a gyerekek és szüleik itt megtapasztalhatják – Böjte Csaba szavaival élve –, hogy jót tenni valóban jó.