A negyedik századi Pécs (Sopianae) lakóinak személyes tárgyaival és földi maradványaival bővült a Cella Septichora Látogatóközpont tárlata. Pécs ókeresztény emlékei 20 éve kerültek fel az UNESCO Világörökség Listájára, ebből az alkalomból nyílt meg az állandó régészeti kiállítás május 4-én.

hirdetés
Uránia Mozi

Az „Amiről a sírok mesélnek” című kiállítás célja, hogy érdekesebbé és élményszerűbbé tegye a világörökégi helyszínek megismerését és a régészeti örökség bemutatását – írja a ZSÖK közleményében.

Az elmúlt pár évben a tematikus séták és foglalkozások szervezői számára kiderült ugyanis, hogy nagyon sokan érdeklődnek a római kori temető területén előkerült csontvázak és tárgyak iránt.

Ezért az újonnan kialakított régészeti kiállítás három területre fókuszál.

Az első területen Sopianae késő római temetkezési leleteit láthatjuk, többek között pénzérméket, karpereceket, hajtűket, de megcsodálhatunk egy üvegkorsót, egy ruhakapcsoló tűt (fibula), egy gyűrűt és egy övcsatot is.

A kiállítás második része egy körbejárható téglasír-rekonstrukció (ami egyébként egy gyakori sírtípus volt a késő római temetőkben). Itt méretarányosan nézhetjük meg a sírt az elhunyt földi maradványaival együtt. A látványos installációba a látogatóközpont területén korábbi feltárások során felfedezett csontváz került.

A kiállítás harmadik témája a leletek antropológiai elemzése.

Az itt bemutatott koponyákat és csontdarabokat elemezve kiderült, hogy ezek négy személyhez tartoztak.

Egy középkorú, közepes termetű férfi, egy alacsony nő és két fiatal földi maradványait láthatjuk itt. Egyikük egy 17-19 év körüli fiatal, ez abból látszik, hogy combcsontjai még nem teljesen épültek hozzá a csontközépi részhez, de kiderült az is: az állkapcsával és a fogaival is gond volt. Halálát végül valószínűleg tuberkolózis vagy agyhártyagyulladás okozta.


A ZSÖK arról is beszámol közleményében, hogy további interaktív elemekkel bővülnek az örökségpedagógiai foglalkozások is, ahol kezünkbe foghatjuk, megérinthetjük a kiállított tárgyak másolatait és érdekes történeteken keresztül megismerhetjük Sopianae egykori lakóit.

A pécsiek június 30-ig 50 százalék kedvezménnyel látogathatják a kiállítást.

A tárlat a Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya és a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének együttműködésével valósult meg.