Androidon a Tüke Busz

Szinte biztos, hogy rendkívül népszerű lesz a pécsi buszozók körében a Tüke Busz Zrt. legújabb fejlesztése – remélik a cégnél. Egy olyan androidos alkalmazást mutattak be ugyanis, amely képes a menetrendi és tömegközlekedési adatok valósidejű megjelenítésére. A szolgáltatásnak köszönhetően mostantól bárhol és bármikor megnézhetjük, hogy mikor indulnak és éppen merre járnak a pécsi buszok.

hirdetés

Bognár Szilvia, a Tüke Busz Zrt. sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a 21. század technikai szempontjainak és elvárásainak megfelelően fejlesztett „transIT menetrend: Tüke Busz” néven közzé tett program a Tüke Busz honlapján található menőBusz buszkövető-rendszer hordozható eszközökre továbbgondolt változata, tehát az alkalmazás pontos képet ad az aktív járatok pillanatnyi pozíciójáról és tájékoztat a megállókba való beérkezésükről is, mindemellett pedig a menetrendtől esetlegesen eltérő adatokat is jelzi a felhasználó számára.

Ez a képernyő fogadja az alkalmazást megnyitókat.
Ez a képernyő fogadja az alkalmazást megnyitókat.

Az alkalmazás a Tüke Busz hivatalos menetrend-adatbázisát használja – tette hozzá Bognár – így a program mindig a lehető legnaprakészebb menetrendi információkat szolgáltatja az utasoknak azért, hogy azok bármikor és bárhol meg tudják tervezni utazásaikat.

A „transIT menetrend: Tüke Busz” mindemellett további hasznos funkciókkal is rendelkezik. A minél komfortosabb buszozás érdekében az alkalmazást ellátták járat- és megállóhely-keresővel, Pécs-térképpel, melyen ráadásul meg tudja mutatni az aktuális pozíciónkat is. Az általunk gyakran használt buszokat pedig akár fel is vehetjük „kedvenceink” közé, hogy gyosabban meg tudjuk nézni azok menetrendjét. Ezek mellett pedig megnézhetjük az egyes járatok útvonalát és azok megállóhelyeit, valamint – akárcsak a menőBusz oldalán – az épp úton lévő buszokat is jelzi számunkra.

Itt kereshetjük meg a várt buszt.
Itt kereshetjük meg a várt buszt.

Bognár kérésünkre elmondta, nagyon elégedettek az alkalmazással, ami jelenleg azonban még csak tesztüzemben van. Ez azt jelenti, hogy a program fejlesztői várják a mobilalkalmazást próbálgató utasok olyan észrevételeit, reakcióit, és tanácsait, melyekkel még hatékonyabbá tehetik a programot.

Bognár végezetül hozzátette, hogy az alkalmazásba a továbbiakban bizonyára fognak még újdonságok, innovatív megoldások kerülni, most azonban egyelőre annak a lehetőségeit és forrásait keresik, hogy miként lehetne Pécs első mobileszközökre letölthető menetrendjét további operációs rendszereken elérhetővé tenni, hisz a Tüke Busz  azt akarja, hogy a lehető legtöbb pécsi tudja használni az alkalmazást.

Lapunk is tesztelte az alkalmazást, amely elsőre frissíteni akarta magát, majd leállt, másodszorra viszont a frissítés után tökéletesen működött. Így azt ajánljuk olvasóinknak, ne csüggedjenek, ha az első frissítés után még nem működik a rendszer, egy kis türelem után valószínűleg hibátlan lesz!

Az applikáció egyébként itt tölthető le.