Háborút indítanak Pécsen

Jönnek!

Ugyan még nem jött el az igazi szúnyogszezon, a Biokom Nonprofit Kft. már megkezdte az előkészületeket a közeljövőben várható szúnyoginvázióval kapcsolatosan.

hirdetés

Egyelőre csupán pár bejelentés érkezett a Biokomhoz, amelyek során a korán érkező szúnyogok miatt panaszkodtak az emberek. Lóczi Szidónia, a Biokom pr-menedzsere lapunknak elmondta, hogy tudnak a városban már most is előforduló szúnyogokról, de a ritkítást csak akkor tudják megkezdeni, ha a szúnyogok megjelenése tömegessé válik. A kis számban, szórványosan megjelenő szúnyogok kémiai irtása felesleges környezetterhelést és pluszkiadásokat jelentene, jelenleg még nem indokolt a gyérítés megkezdése. Csak adott mennyiségű szúnyogpopuláció felett érdemes ezt elindítani, hiszen sem a cégnek, sem pedig a városnak nem éri meg a gyérítést végző repülőgép és vegyszerek árát egy-két bejelentés miatt kifizetni. Ez viszont a jelenleg tapasztalható hűvös időjárás miatt még várat magára, hiszen a szúnyogok 10 fok alatt még nem jelennek meg ezrével.

Ezt senki nem akarhatja
Ezt senki nem akarhatja

Lóczi elmondta, hogy az előkészületeket már megtették. A ritkítást végző céggel megkötötték a szerződést, amelyben az áll, hogy szúnyogirtásra azokban az esetekben kerül majd sor, amikor az szükségessé válik. Tehát a szerződés nem konkrét irtási dátumokat ír elő, így pedig a szúnyogok gyérítése könnyebben alkalmazkodhat a lakosság igényeihez.

Gyérítsük őket!
Gyérítsük őket!

Ha Pécs egész területére – a közigazgatásához tartozó településekkel együtt – rendelnek el irtást, akkor annak költsége megközelíti az ötmillió forintot, ha pedig csak Pécs egyes területeire (például Patacsra, Kertvárosra és a teljes Mecsek-oldalra), akkor az hozzávetőlegesen 3 millió forintba kerül. A szúnyogirtás költségeit a város fizeti.

A tevékenységet egy K-Othrin ULV nevű anyaggal végzik, amely ugyan a méhekre mérsékelten veszélyes, de más élőlényekre és az emberre ártalmatlan. Persze a szúnyogokat leszámítva.

A szúnyogirtásra a legmegfelelőbb időpont a 18 és 21 óra közötti idősáv – folytatta Lóczi –, amikor a szúnyogok legnagyobb része a levegőben van.