Mégis megmenekül az Apolló?

Bár minden nap hat filmet játszottak le korábban az Apollóban, a hétvégén már nem tartottak vetítéseket a moziban. A hivatalos bejelentés szerint a filmszínház nyári szünetet tart. 

hirdetés

Ugyan a mozi bejáratán egyetlen üzenet, felhívás sem jelzi, de péntek óta nem tartanak előadásokat a Perczel utcában, Pécs első filmszínházában. Az intézmény a Facebookon jelentette be, hogy nem lesznek vetítések, mert nyári szünetet tartanak.

apollo1

Mint azt a mozi gazdái a közösségi oldalon írták, a „hányatott sorsú kis mozink életében a változatlanul sok bizonytalanság mellett máig egyetlen dolog dőlt el: május 29-től a mozi nyári szünetre megy”.
Átmenetinek nevezték az állapotot, s azt ajánlották a mozi barátainak, hogy vegyenek részt az “Apolló Nyári Tábor” vetítésein a Zsolnay-negyedben „a hold alatt”. Ez azonban sovány vigasz lesz: az Apolló mindössze öt alkalommal vetít vidám filmeket a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán. A filmeket szokás szerint eredeti tábori gépekről pergetik.

Garancsi Ágnes a mozit működtető pesti Cirko Film egyik vezetője nem árult el részleteket lapunknak, de kijelentette: keresik a megoldást a mozi életben tartása érdekében.

Az önkormányzatnál ennél többet tudnak, de Nagy Csaba alpolgármester szintén nem volt bőbeszédű, ugyanakkor szavai megnyugtatóak a filmbarátok számára.

– Annyit mondhatok, hogy az önkormányzat hajlandó átvenni a létesítmény üzemeltetését, s minderről egy júniusi közgyűlésen már döntés is születhet. A mozit az eddig megszokott formában szeretnénk működtetni, a profil változatlan marad. A részletekről jelenleg is tárgyalásokat folytatunk, a város jogászai és közgazdászai dolgoznak az ügyön – jelentette ki az alpolgármester.

Lapunk úgy tudja egyébként, hogy az ingatlan magántulajdonban van egy évtizede, így a városnak erről is meg kell állapodnia. Információink szerint a mozit továbbra is Varga Gabriella, Cirko alapítványának jelenlegi kuratóriumi elnöke viszi tovább, azaz a szakmai munka garantált lehet a váltás után is.

[box title=”Nagyobb reklám kell” box_color=”#56e677″]Az bizonyos, hogy a filmszínháznak erősítenie kell, mert az eddigi adatok szerint nem járnak elegen a moziba. A legutolsó, 2013-as adat szerint az Apolló mozi mintegy 13,8 millió forintos jegyárbevételt produkált és évi 20 ezer nézőjük volt. Az átlagos helyár 663 forint volt, mert iskolai, és ifjúsági csoportokat még a diák jegyárnál is jóval kedvezményesebb belépővel fogadtak. Ezen kívül hátrányos helyzetű csoportokat is fogadtak térítésmentesen. A mozi idén tudott erősíteni, mintegy harmadával több nézőt fogadott és harmadával nagyobb bevételt ért el, mint 2013-ban.[/box]