Aranytorkú fiatalok lépnek fel Pécsett

Harminchárom ország ötvennyolc fiatal énekese ad különleges koncertet csütörtök este a Kodály Központban. A rendkívül színes kulturális háttérrel rendelkező csapat húsznapos turnéjának első állomása Pécs, a kórus összesen tizenkét koncertet ad Magyarországon, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának karnagya és Ken Wakia, a kenyai Nairobi Chamber Chorus és a Safaricom Choir alapító karnagya vezénylésével. 

hirdetés

Az Ifjúsági Világkórus egy magas művészeti színvonalú, egyedülálló nemzetközi zenepedagógiai-társadalmi projekt, melynek keretein belül minden évben nemzetközi meghallgatási procedúra során delegálják a világ legjobb, 17 és 26 év közötti énekeseit. A csapat sokszínűsége miatt az Ifjúsági Világkórus koncertjei kivételes kóruszenei és kulturális kalandozások a világzene gyöngyszemei között. Pécs az idei turné egyik legfontosabb városa, hiszen a projektet a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és az European Choral Association – Europa Cantat regionális irodájaként működő Közép-kelet-európai Kórusközpont szervezi.

– A magyar kóruskultúra egyre erősebb vonzást jelent a környező országok számára, az Europa Cantat után a 2017-es Ifjúsági Világkórus-turné ismét nemzetközi címlapokra emelte Pécs nevét – mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerdán.

Emlékeztetett, hogy alig pár hónapja vette fel a Kodály-módszert az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az ENSZ-szervezet Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága, és az UNESCO elismerve Kodály Zoltán etnomuzikológiai, zenepedagógia és zeneszerzői munkásságát, a 2017-es évet kiemelten Kodály-évfordulónak szenteli. Hoppál Péter hozzátette, külön aktuális siker, hogy a kormányzat idén először hirdetett meg százmillió forintos alappal rendelkező pályázati keretet az iskolai kóruskultúra további ösztönzésére. A forrást a 2017-2018-as év szakmai programjainak támogatására fordíthatják az énekkarok, a keretre összesen 289 iskolai kórus adta be pályázatát.

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hozzátette, hogy pár évvel ezelőtt Pécs egy nemes célt tűzött ki maga elé: hogy nyisson a környező országok, főként Magyarország déli szomszédai felé, ennek értelmében egyre több felkérésnek tesz eleget a város, ami a kultúra jegyében zajlik.

– Örvendetes, hogy egy ilyen nívós koncertturné egyik legfontosabb állomása Pécs, olyan városok mellett, mint Budapest, Belgrád, Szarajevó, Zágráb, Ljubljana és Eszék – tette hozzá Páva Zsolt. Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója elmondta, hogy nem csak magas minőségi koncertet halhatunk csütörtökön, de komoly kapcsolati tőkét adó eseményként is számon tarthatjuk a projektet.