Árva erdélyi gyerekek nyaraltak Pécsett

Pécsiek vendégeltek meg nehéz sorsú erdélyi gyerekeket, akik egy szovátai gyermekotthonból érkeztek a városba. A mecsekszabolcsi befogadóik immáron harmadik éve szerveznek nekik egyhetes pécsi nyaralást, amivel boldoggá teszik a kicsiket.

hirdetés

Három évvel ezelőtt egy szép pécsi hagyomány vette kezdetét Mecsekszabolcson, ugyanis 2012-től fogva minden évben egyre több helyi család fogadja be a Böjte Csaba atya által létrehozott szovátai Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonának fiatal lakóit.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0sJhLfsBlLs” width=”650″]

Idén is tucatnyi árva, és nehéz családi körülmények között élő szovátai gyerek jött Pécsre, akik a hét mecsekszabolcsi befogadócsaládnál tölthették jól megérdemelt pihenőjüket, és így egy kicsit meg is szabadulhatnak a gyermekotthonban töltött mindennapok rutinjától.

A szovátai gyerekek a terráriumban
A szovátai gyerekek a terráriumban

Igali Margit, a befogadó családok pécsi hálózatának egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy ezek a fiatalok (akik közül páran még nincsenek 10 évesek sem) nagyon sanyarú sorsot tudnak maguk mögött. Van köztük olyan, akinek az édesanyját a rák vitte el, édesapját pedig egy balesetben vesztette el, de akad olyan kicsi is, akit erőszakos apja miatt kellett elhelyezni az otthonban.

Épp ezért a szovátai fiataloknak ez az évente megrendezett egyhetes pécsi kiruccanás ajándék, noha csak azok vehetnek részt benne, akik azt kiérdemelték tanulmányi, szorgalmi- és magatartásbeli eredményeikkel.

Imádták az állatsimogatót
Imádták az állatsimogatót

Horváth Mercédesz, az egyik befogadó család tagja kiemelte, hogy hatalmas örömöt jelent számukra, hogy a nehéz sorsú erdélyi gyerekeknek segíthetnek, hogy városnézéssel egybekötött pihenőprogramokat szervezhetnek nekik, hiszen a gyerekek boldogságának látványa nagyon jó érzés. Két éve került a baráti körbe, amely szervezi a gyerekek nyaralását, és mindig szeretnének olyan programokat szervezni, amilyenekben nincs és nem lehet részük Szovátán.

Megnézték az Agymanókat
Megnézték az Agymanókat

Hatházi Milán, akinek családja szintén sokadszorra vendégeli meg a gyerekeket, mindehhez hozzátette, hogy szerinte ezek a segítő családok annyi szeretetet kapnak vissza a gyerekektől, amennyit adnak nekik.

Hétfői kirándulásuk alkalmával a családok és a gyerekek egy idegenvezető kíséretében körbejárhatták a székesegyházat és a kincstárat, fagyiztak, kedden eljuthattak az akvárium-terráriumba is, és miután az Uránia moziban megnézték az Agymanókat, ettek egy menüt a Kalamáris étteremben.

városháza, erdélyi gyerekek, deli eszter01
A magasból is megnézhették a várost

Szerdán pedig a lurkók felmentek a városháza tornyába, majd Csizi Péter országgyűlési képviselővel és Horváth Annamáriával, a pécsi Brummogda macivarrójával együtt készíthettek maguknak plüssmedvéket. Mindenki saját medvét készíthetett, egyénileg kitalált arccal, több színben.

Csizi Péter is készített mackót a gyerekekkel
Csizi Péter is készített mackót a gyerekekkel

Csizi Péter, aki a gyerekeket már tavaly is megvendégelte, lapunknak elmondta, hogy határon túli magyarokkal történő kapcsolattartás kiemelten fontos a város önkormányzata számára, majd hozzátette, hogy a városok, települések és civil szervezetek támogatása mellett a legbüszkébbek mégis arra lehetnek, amikor a pécsiek önkéntesen segítenek a rászorulóknak. A gyermekotthon árváinak befogadása pedig ilyen esemény.

Tóth Annamária elmagyarázza a teendőket Csizinek és a gyerekeknek
Horváth Annamária elmagyarázza a teendőket Csizi Péternek és a gyerekeknek

A programokra, a költségekre a városi és a mecsekszabolcsi önkormányzat is ad támogatást – például egy 5 napos buszbérletet -, de a helyiek is rengeteget tesznek azért, hogy a gyerekek a lehető legkellemesebben töltsék el idejüket.

Igali Margit elmondta, hogy mivel a gyerekek számára ez az egy hét minden évben óriási élmény, ezért a jövőben szeretnék kibővíteni a befogadó családok számát, hogy többen tudjanak majd a városba jönni.