Árvízellenes védekezéseket indít Pécs

Tekintélyes mennyiségű összeget, 450 millió forintot költ el a pécsi önkormányzat még idén arra, hogy a város kritikus pontjain megakadályozhatóak legyenek az esőzések idején kialakuló áradások. Először a leginkább veszélyeztetett területeken állnak munkába.

hirdetés

– Négy évvel ezelőtt kezdtük el a pécsi csapadékvíz-elvezető rendszer átfogó fejlesztését, mert a korábbi városvezetések idején nem történtek érdemi előrelépések e téren. Emiatt a 2010-es hatalmas, egy héten át tartó esőzések miatt embereket kellett kitelepíteni, utakat kellett helyreállítani – magyarázza Nagy Csaba alpolgármester a hamarosan induló beruházások okait.

Bebiztosítják a patakokat
Bebiztosítják a patakokat

A városnak az Európai Uniótól sikerült 405 millió forintot szereznie céljaihoz, az összeget saját 45 millió forintjával kiegészítve kezdhet neki a munkának.

– A pénzből Pécs leginkább fejlesztésre szoruló területein dolgozunk, azaz olyan részeken, ahol rendszeres az áradások kockázata, lakóházakat veszélyeztet a felgyülemlő csapadék vagy éppen nem megfelelő az árkok kapacitása – teszi hozzá az alpolgármester.

A tervek már elkészültek, ezek értelmében még idén megvalósul a Pécsi vízfolyás, az Öreg-Tettyei vízfolyás mederkotrása, a Nagypostavölgyi-vízfolyás kitisztítása.

Pécsen a Kopács és a Laskó utcában megépítik az eddig hiányzó vízelvezető hálózatot, az Éger közben medret alakítanak ki, partfalat építenek, Hirden pedig új árkokat létesítenek.

A város kritikus pontjain hordalékfogókat építenek, hogy a lezúduló csapadék miatt ne tömődjenek el az árkok. Ilyen beruházás az Ady Endre, a Május 1., a Fábián Béla utcában, a Középdeindol, a Donátusi, a Bálicsi, a Bárány, a Székely Bertalan, a Jakabhegyi és a Hunyadi úton, valamint az Irma, a Dugonics, a Vöröskereszt utcában lesz; emellett az Ágoston téri vízelvezetést is korszerűsítik.

Rendezik még az Új-Füzes-árkot és a Rigóder utcai árkot, valamint a Lepke utca és a Donátus köz felszíni vízelvezetését is megoldják.

A munkák ezzel nem érnek véget, hiszen másutt is vannak bajok.

– Tisztában vagyunk vele, hogy főleg a város alacsonyan fekvő pontjain, például Kovácstelepen szintén szükség van fejlesztésekre. A terveink már készen állnak, s a város mindenképpen forrást kerít olyan munkákra, amelyekkel elkerülhető, hogy konyhakertek, családi házak udvarai kerüljenek víz alá nagyobb esőzések idején – jelentette ki a városvezető.