Átadták a felújított Ungvár utcát

A megszépült Ungvár utcának nagyon örülnek a helyiek

Közel fél évszázada nem nyúlt senki az ispitaaljai Ungvár utcához. A városrész egyik legrosszabb állapotban lévő utcáját azonban nemrég teljesen felújították, a lakosok pedig egy utcabállal fogják megünnepelni a nagy eseményt.

hirdetés

Az elmúlt két évben számos olyan beruházás történt Pécsett, melyek a város rossz állapotban lévő utcáival kapcsolatos problémák megoldását szolgálták. Elég csak arra a 2015-ben uniós forrásokból elindított félmilliárd forintos fejlesztésre gondolni, melynek során Pécs számos területén szüntetették meg a súlyos esőzések okozta gondokat, és hozták rendbe az évtizedek óta fel nem újított utakat és utcákat.

A város azonban saját forrásból is áldozott az utcák rendbehozatalára, nem is olyan rég Kovácstelepen például – a területen végbemenő fejlesztések második ütemeként – a Gyöngyvirág utcában oldották meg a vízelvezetést és javították meg az esőzések következtében rendszeresen víz alá került és ezért gyorsan pusztuló utcát, ahol előtte sokszor bokáig gázoltak a vízben a környék lakói.

A megszépült Ungvár utcának nagyon örülnek a helyiek

Az út- és utcafelújítások sora nem állt azonban meg, június 26-án ugyanis egy újabb rendbe hozott, újraaszfaltozott utcát adtak át Ispitaalján. A megszépült Ungvár utcát Őri László, Pécs alpolgármestere és a körzet képviselője adta át. A városvezető emlékeztetett arra, hogy a városrész a két világháború között és után nyerte el mai arculatát, ezt mutatja az is, hogy a területen több utca az elcsatolt országrészek városainak nevét viseli. Az utcákat helyenként több mint négy évtizedes burkolat fedi – mondta Őri.

40 éve nem nyúltak az utcához

– Az Ungvár utca volt a környéken a legrosszabb állapotban lévő utca, hiszen több mint 40 éve nem nyúltak hozzá. Az utca burkolatát évtizedekkel ezelőtt bogárhátíves formában alakították ki, amely a későbbiekben még süllyedt, így az itt élők nagyon nehezen tudtak már rajta autóval közlekedni. Most a lakók kérése és a szakemberek véleménye alapján döntöttünk az utca teljes felújítása mellett. Ez meg is történt, több mint 50 millió forintból készült el az új utca. Közel 3600 négyzetméternyi útburkolat és 1300 négyzetméternyi járdafelület újult meg az elmúlt hónapokban lezajlott felújítási munka során – mondta az alpolgármester.

Hivatalosan is átadták a megújult utcát

Őri László hangsúlyozta, hogy az Ungvár utca felújítása olyan minőségben történt meg, amely méltó módon szolgálhat mintájául a küszöbön álló pécsi útfelújításoknak. Az alpolgármester hozzátette, hogy terveznek még hasonló út- és járdafelújításokat, hiszen a környéken és Pécsett másutt is vannak még olyan utcák amelyekre ráfér a felújítás.

Végezetül a városvezető elmondta, hogy az Ungvár utca felújítása alatt többször is járt a környéken, a lakók pedig nagyon elégedettek voltak a gyorsan és hatékonyan folyó munkával. Annyira örültek a felújításnak – folytatta –, hogy az elkészült új utcát egy utcaavató bállal fogják megünnepelni a közeljövőben. A bál részleteiről szórólapokon fogják informálni a helyieket.

Csizi Péter és Őri László: nincs vége az útfelújításoknak

Csizi Péter, a terület országgyűlési képviselője az Ungvár utcai fejlesztés kapcsán kitért arra, hogy a pécsiek legtöbbször két fejlesztési igénnyel jelentkeznek nála: a gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés mellett a legnagyobb igény az út- és járdafelújításokra vonatkozik.

– Kertvárosban egy víziközmű fejlesztést követően az utcák jelentős része újulhatott meg, a közműfejlesztés után pedig a város északi gyűjtőút-hálózata újul meg az Angster és a Magaslati út képében, emellett egy új tehermentesítő út is épül a Bálicsi út és a Petőfi utca között – mondta.