Átadták a megújult Uránia mozit

A 3D-s szemüvegek nem könnyítik meg a dolgunkat

Az Uránia mozi a város legújabb premier mozijaként ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit, ezzel pedig komolyan feladta a leckét a városban eddig egyeduralkodó Cinema City-nek. Az új Urániát a jelenleg elérhető legkorszerűbb technikával szerelték fel, így a pécsi filmrajongók gazdagodtak egy újabb premier „filmszínházzal”.

hirdetés

Az Uránia Mozgókép Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Szabó Krisztián és kivitelezői néhány hónap alatt teljes belső felújítást végzett a műemléki védettséget élvező mozin, melyet szerda délután Páva Zsolt át is adott a pécsieknek. Az eseményen jelen volt még Darth Vader is.

Az Uránia új vászna nagyobb, mint egy panellakás
Az Uránia új vászna nagyobb, mint egy panellakás

A felújítás során a megemelt dőlésszögű, 350 nézőre tervezett lelátó, a 6 csatornás Dolby Digital hangrendszer, a 65 négyzetméteres vászon, és a kicsinosított páholy mellett a moziban egy aktív Xpand nevű 3D-vetítő működik, amely jelenleg a világ legmodernebb ilyen készüléke.

Egy nem mindennapi fogadóbizottság várta a megnyitóra érkezőket
Egy nem mindennapi fogadóbizottság várta a megnyitóra érkezőket

A vidéki nagyvárosokban egyedül Pécsett üzemel ilyen csúcsgép, Szabó pedig egy szűk körű sajtóbejárás keretén belül meg is mutatta a polgármesternek, hogy a Christie névre hallgató hatalmas teljesítményű vetítő hol helyezkedik el, hogy néz ki, és miként működik.

Páva Zsolt és Csizi Péter az Uránia vetítőtermében
Páva Zsolt és Csizi Péter az Uránia vetítőtermében

Külön piros pont jár a projekt kivitelezőinek azért is, hogy a vetítőteremből nem dobták ki a régi, kopott, funkciójától mára megfosztott vetítőgépet, mely Szabó elmondása szerint így méltó helyén maradva őrzi az Uránia első fénykorának emlékét.

Kilátás a vetítőteremből
Kilátás a vetítőteremből

Szabó korábban lapunknak elmondta, hogy azért vágott bele a nagyságrendileg több 10 milliós beruházásba, mert úgy gondolja, hogy a hagyományos filmszínházakra minden kulturálisan elkötelezett városnak szüksége van. Ennél azonban szerinte az még fontosabb, hogy a pécsiek igényt is tartanak egy XXI. századi technikával ellátott belvárosi mozira.

Pécs polgármestere és egy másik neves vezető találkozása
Pécs polgármestere és egy másik neves vezető találkozása

Páva Zsolt polgármester az ünnepélyes megnyitóbeszédében mindezt megerősítette. A városvezető beszéde kezdetén felidézte az Urániához fűződő gyermekkori emlékeit, és azt is, hogy milyen szörnyű élmény volt számára végignézni, ahogy ifjúkorának kedvelt, patinás filmszínháza teljesen lerobban. Épp ezért a városgazda örömmel fogadta, hogy a megújult mozi ilyen rövid idő alatt ennyire látványos, tágas és korszerű létesítménnyé tudott válni.

A városvezető várja a film kezdetét
A városvezető várja a film kezdetét

Az Uránia azonban nem az egyetlen említésre méltó példája a városvezetés által szorgalmazott felújítási hullámnak, a polgármester ugyanis kiemelte, hogy az IT Services újonnan átadott székháza mellett a közeljövőben meg fog újulni a Misinatető és vele együtt a TV torony környéke is.

A fiatalok már várják az Uránia első vetítését
A fiatalok már várják az Uránia első vetítését

Beszéde végeztével a városvezetőt érte az a megtiszteltetés, hogy mindössze egyetlen gombnyomással elindíthassa az új Uránia első hivatalos vetítését.