Átadták a pécsi napelemparkot

Csütörtökön hivatalosan is átadták Tüskésréten a közel ötmilliárd forintból megépített fotovoltaikus napelemparkot. A 10 MW kapacitású létesítmény segítségével éves szinten közel 15 ezer tonnával csökkenhet majd az ország szén-dioxid-kibocsátása.

hirdetés

Az MVM Csoport közel 5 milliárd forint értékű pécsi napelemes erőműve európai uniós és állami támogatásból, illetve az MVM Hungarowind Kft. saját forrásából valósult meg. A 10 MW beépített kapacitású, tisztán megújuló energiát hasznosító egység így a maga nemében az egyik legnagyobb létesítmény az országban.

– A beruházásnak köszönhetően éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – jelentette ki Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a pécsi naperőmű átadásán, majd hozzátette: nemzetstratégiai cél, hogy olyan, a pécsi fotovoltaikus fejlesztéshez hasonló beruházások valósuljanak meg, amelyek nemcsak fenntarthatóak, hanem hozzájárulnak az ellátásbiztonság megteremtéséhez és az energiafüggőség csökkentéséhez is – mondta el Aradszki András.

tüskésrét, hl05
Aradszki András, Csiba Péter és Páva Zsolt az ünnepi pillanatban

Csiba Péter, a MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a pécsi fotovoltaikus erőmű jól jellemzi az MVM Csoport új stratégiáját, melynek fontos célja, hogy minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektessünk a megújuló energiaforrások bővítésére.

– Magyarország energiatermelése már a közeljövőben a fenntarthatóság felé fog eltolódni, ezért a társaságcsoport büszke arra, hogy a szél és víz hasznosítása mellett már a napenergia is bekerült az MVM portfóliójába.

Az ünnepélyes eseményen Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy nagy eredmény a fotovoltaikus erőmű a város életében, hiszen egy eddig elhanyagolt területet, a pécsi hőerőmű volt zagyterét sikerült környezettudatos módon hasznosítani.

tüskésrét, hl03
A park kapacitása 10 MW évente, ez 3300 háztartás energiaigényét fedezi

– A több mint 38 ezer napelem panelt tartalmazó erőmű kapacitását jól jellemzi, hogy az egy éven keresztül képes lenne fedezni Pécs buszközlekedésének energiaigényét, ha azok villamos energiával működnének – hangsúlyozta a város vezetője.

A városvezető kiemelte, hogy a pécsi beruházás példát mutathat azon többi település számára is, amelyek a megújuló energia minél szélesebb körű felhasználását tűzik ki célul.

Az MVM Hungarowind Kft. által létesített naperőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes károsanyag-kibocsátás nélkül, ami az előzetes számítások szerint 3300 magyar háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezheti.