Szakmát is adnak majd a pécsi gimik

A kormány nemrég elfogadta, az országgyűlés pedig április 21-én tárgyalja azokat a törvénymódosításokat, amelyek egyebek mellett a szakképzés rendszerének átalakítását szolgálják. A 2016 szeptemberében kezdődő tanévtől a szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból szakközépiskolák lesznek. Pécsen is több intézményt érintenek a változások.

hirdetés

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárának közlése szerint a szakgimnáziumokban négy év elteltével érettségivel együtt szakmát, további egyéves képzéssel pedig technikusi minősítést szerezhetnek a tanulók. A mostani szakiskolákból szakközépiskolák lesznek, a hároméves szakmai képzést követően a diákok további két év elteltével megszerezhetik az érettségit is. A tervek szerint emellett szakképzési központokat alakítanak ki a megyeszékhelyeken a létrehozandó Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal égisze alatt, s az érintett iskolák e centrumok tagintézményeiként működnének a későbbiekben.

Banó Andrea, a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója szerint mindez jó hatással lehet az oktatásra is.

– A mi tantestületünk szerint az új elnevezés találó az intézményünk esetében. Ez az iskolatípus ugyanis kettős feladatot lát el: egyrészt az érettségi vizsgára is felkészít, általános műveltséget ad, másrészt a profilunknak megfelelő szakképesítést is nyújt. A szakközépiskola elnevezés csak részben fejezte ki ezt a kettősséget.

Az igazgató szerint mindenesetre a változások jó irányba mutathatnak, egyebek mellett az informatikai eszközpark fejlesztésére is sor kerülhet. S ami legalább ugyanennyire fontos, hogy emelkedhet az oktatás színvonala is.

– A szakmai képzés színvonalára szakmaspecifikusan jó hatással lehet, de ehhez szükséges a szaktanárok gyakorlati helyeken, azaz cégeknél történő szakmai képzése is.

Banó Andrea amondó, az új rendszer népszerű lehet a fiatalok körében is, főleg a gyors munkaerő-piaci elhelyezkedés lehetősége miatt.

– Fontos, hogy a rendszer hagyja nyitva a felsőoktatási továbbtanulás lehetőségét, de ne csak kizárólag szakmaspecifikusan. Lényeges, hogy egy, például a közgazdasági területen érettségizett, szakképesítéssel rendelkező fiatal a jogi pályán is tovább tanulhasson, ha például banki szakjogász kíván lenni.

Ami viszont biztos, hogy az érintett intézmények szeptembertől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól átkerülnek a Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alá.