Átírná a sporttámogatásokat a Jobbik

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az önkormányzat által nemrég kiírt sporttámogatások kapcsán fejtette ki kritikáját Fogarasi Gábor, a Jobbik képviselője. A politikus eredményességi ponttáblázat alapján adna támogatást a pályázó egyesületeknek.

hirdetés

A város nemrég írta ki az idei évre vonatkozó sporttámogatási pályázatot, ami Fogarasi szerint több érdekességet is felvet. Mint mondta, a népjóléti és sportbizottság nem fogadta el a kiírást érintő módosító javaslatát, amelynek lényege az lenne, hogy minden egyes olyan sportszervezetet, amely valótlan adatokkal pályázik, tíz évre zárják a pályázók köréből.

– Annak ellenére, hogy a bizottság alelnöke vagyok, két perccel az ülés előtt rakták elém a kész döntést anélkül, hogy bármiféle konzultációt folytattak volna arról. Azt sem lehet tudni, hogy mely szervezet miért akkora összeget kap, amennyit, semmiféle indoklást nem fogalmaztak meg – közölte.

Fogarasi szerint kampányíze volt annak a döntésnek is, amely szerint tavaly kétszázról háromszázmillió forintra emelték meg a sporttámogatási keretet, ráadásul néhány sportklubbal hároméves támogatási szerződéseket kötöttek, így azoknak három évre előre garantálják, hogy megkapják az összeget.

– Idén már megint “csak” kétszázmilliós a keret, és ebből 170 milliót már elosztottak, így csak 30 millió forintra pályázhat a többi egyesület. Teljesen szubjektív a pénz elosztása, nem látjuk, hogy milyen úton-módon állapítják meg a pénz nagyságát.

A képviselő hozzátette, egy eredményességi ponttáblázat alapján meg lehetne szabni, hogy ki mennyi támogatást kapjon, akár olimpiai sportág – nem olimpiai sportág, egyéni – nem egyéni sport, vagy hazai- és nemzetközi eredmnyesség felosztás révén.

Végezetül a politikus elmondta, hogy a mostani jelentkezőktől a NAV által kiállított nullás igazolásokat is szeretné látni, hiszen korábban több egyesület esetében derül ki, hogy komoly tartozással rendelkeznek.